Bill Gates varuje svet pred ešte horšou pandémiou a radí ako sa na ňu pripraviť

NETKY.SK • 5 Február 2021, 10:09 • 2 min
Bill Gates varuje svet pred ešte horšou pandémiou a radí ako sa na ňu pripraviť

Miliardár Gates sa už roky venuje výskumu, do ktorého investoval nemalé množstvo financií. Varuje pred ďalšou pandémiou, ktorá podľa neho príde.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bill Gates vysvetlil univerzálny plán ako sa vyhnúť ďalšej pandémii, ktorá môže byť až desaťkrát horšia než tá súčasná. Predpokladá totiž, že sa objaví aj ďalšia. Horšia. Rozhodol sa varovať ľudstvo. Podľa neho je dôležité pripraviť sa na ďalšiu pandémiu v takom rozsahu, akoby sme očakávali vojnu. „Táto pandémia je zlá, ale budúca pandémia môže byť 10-krát vážnejšia,“ uviedol magnát a vyzval vlády, aby chránili svojich občanov pred možnými novými chorobami. 

 

img

 

Tvrdí, že ľudia sa musia poučiť z lekcie, ktorú nám dal koronavírus. „Nie sme pripravení na ďalšiu pandémiu,“ je neoblomne presvedčený. Obrovskú príležitosť vidí vnových liekoch, testovaní či nových poznatkoch v oblasti epidemiológie. Dúfam, že do budúcej pandémie budeme mať takzvané megadiagnostické platformy, ktoré môžu každý týždeň testovať až 20 percent globálnej populácie,“ povedal Gates vo svojom videu.

 

 

Súčasne poznamenal, že ak by k pandémii došlo pre piatimi rokmi, vakcína by nebola vyvinutá tak rýchlo. vyzýva vlády aby sa vyhli „očkovaciemu nacionalizmu“. Vo svojom výročnom liste, ktorý napísal spolu s manželkou Melindou, zverejnenom na jeho blogu na GatesNotes.com, vysvetľuje ako sa pripraviť. 

 

img

 

Výročný list nájdete tu: Rok globálneho zdravia sa stal lokálnym

 

Podľa neho sú dôležité investície vlád do vedeckých nástrojov, ktoré nás dostanú cez túto súčasnú pandémiu.Väčšina týchto investícií by mala pochádzať z bohatých krajín. Ďalšou prioritou je nájdenie ohniska choroby hneď, ako k nej dôjde, nech už sa vyskytne kdekoľvek. To si vraj bude vyžadovať globálny výstražný systém. Kostrou tohto systému by bolo diagnostické testovanie. Ďalším faktorom sú pravideľné pokusy s choroboplodnými zárodkami - simulácie, ktoré umožňujú trénovať, analyzovať a zlepšovať reakciu na prepuknutie chorôb, rovnako ako vojnové hry umožňujú armáde pripraviť sa na boj v reálnom živote. „Pri pandémii záleží na rýchlosti. Čím rýchlejšie budete konať, tým rýchlejšie zastavíte exponenciálny rast vírusu," vysvetľuje.

 

„Najvhodnejšou taktikou sú vhodné testy a izolácia. Je veľmi dôležité zaobstarať lieky, ktoré znížia hospitalizáciu a úmrtnosť. A konečným riešením je vysoko efektívna a bezpečná vakcína. Získanie miliárd dávok je však ťažké. A naša nadácia pracuje vo všetkých týchto oblastiach. Poskytujeme financovanie aj teraz súbežne s rozširovaním výroby najsľubnejších vakcín,“ vysvetlil Gates i v rozhovore pre Financial Times.

 

img

 

Celý prepis rozhovoru nájdete tu: Bill Gates hovorí s FT o globálnom boji proti koronavírusom 

 

 „Smutnou realitou zostáva, že COVID-19 nemusí byť poslednou pandémiou. Nevieme, kedy udrie ďalšia, ani to, či to bude chrípka, koronavírus alebo nejaké nové ochorenie, ktoré sme nikdy predtým nevideli,“ Gates vyjadril obavy, že podobná pandémia sa pri súčasných podmienkach a rozsiahlemu turizmu môže opakovať každých 20 rokov.​ Domnieva, že keby boli predstavitelia štátov poriadne pripravení, nemuseli byť následky súčasnej pandémie také strašné a drahé. Na druhej strane spomenul frázu, že po bitke je každý generál a nikto nemohol tušiť, čo príde. „Vďaka tejto skúsenosti si však svetové vlády uvedomia, že pandémie predstavujú reálne nebezpečenstvo a na ďalší podobný scenár budú nabudúce lepšie pripravené. Našťastie budú mať teraz dostatok podkladov na to, aby zaistili dostatok bezpečnostných prvkov vo svojich rezervných skladoch a zároveň vypracovali funkčné krízové plány,“ konštatuje miliardár, ktorý sa roky venuje podobnej problematike. 

 

img

 

Gates dúfa, že skúsenosti, ktoré sme všetci nadobudli za posledný rok, povedú k dlhodobej zmene spôsobu myslenia ľudí o globálnom zdraví. Verí tiež, že ľuďom v bohatých krajinách pomôžu si uvedomiť, že investície do globálneho zdravia prospievajú nielen krajinám s nízkym príjmom, ale všetkým na planéte. „Rovnako, ako druhá svetová vojna bola určujúcou udalosťou pre generáciu našich rodičov, aj pandémia koronavírusu, ktorú práve prežívame, bude určovať našu. Myslíme si, že svet má dôležitú príležitosť premeniť ťažko nadobudnuté ponaučenia z tejto pandémie na zdravšiu a rovnocennejšiu budúcnosť pre všetkých,“ napísal na sociálnej sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies