VIDEO Bill Gates sa napil z vody vyrobenej z ľudských fekálií

NETKY.SK • 14 Január 2015, 15:30 • 2 min
VIDEO Bill Gates sa napil z vody vyrobenej z ľudských fekálií

SEATTLE – Filantropická Nadácia Billa Gatesa sa v jej najnovšom projekte venuje stroju, ktorý z ľudských výkalov vyrába čistú pitnú vodu a elektrickú energiu.

slovakia

left justify in out

Najbohatší muž sveta a zakladateľ Microsoftu Bill Gates sa napil z pohára vody, ktorá bola vyrobená z ľudských fekálií. "Sledoval som, ako hromada ľudských výkalov putuje na bežiacom páse do stroja, kde prebiehal proces spracovania. O pár minút som si vychutnal pohár lahodnej pitnej vody." Po počiatočných obavách dodal, že ju bude "s radosťou piť každý deň."

 

Stroj sa nazýva Omniprocessor a Gates dúfa, že poskytne alternatívu na využitie ľudských výkalov namiesto ich vypúšťania do riek a jazier. Výroba takéhoto stroja stojí 1.5 milióna dolárov a mal by putovať do chudobných krajín, kde by dokázal zabezpečiť pitnú vodu pre 100.000 ľudí.

 

 

Podľa Gatesa sú na svete 2 miliardy ľudí, ktorí nemajú prístup k bezpečnej kanalizácii, takže ich výkaly znečisťujú zdroje pitnej vody a ostávajú nevyužité. Firma Janicki Bioenergy by mala vývojom takéhoto stroja pomôcť s riešením tohto celosvetového problému.

 

Princíp fungovania je jednoduchý

 

Tekutiny získané napríklad z odpadových vôd sa najprv vysušujú, z čoho vzniká vodná para a pevný odpad. Ten sa potom spaľuje pri vysokých teplotách až 1000°C. Vzniknutá vodná para poháňa generátor, ktorý tak vyrába elektrickú energiu. Táto stačí na chod celého stroja a dokonca vytvára mierny nadbytok, ktorý môže byť využitý miestnou komunitou. Vodná para, ktorá vznikla pri vysušovaní sa opäť ochladzuje, prejde čistiacim systémom a filtráciou, a výsledným produktom je čistá pitná voda.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies