Bill Gates by mal opustiť vedenie Microsoftu, tvrdia investori

NETKY.SK • 2 Október 2013, 09:46 • 2 min
Bill Gates by mal opustiť vedenie Microsoftu, tvrdia investori

SEATTLE - Traja spomedzi najväčších investorov americkej IT spoločnosti Microsoft sa snažia presvedčiť správnu radu firmy o tom, že je čas, aby Bill Gates odstúpil z funkcie jej predsedu.

slovakia

left justify in out

Agentúre Reuters to v utorok povedali zdroje blízke rokovaniam. Podľa jedného zo zdrojov síce Gates bol v minulosti jedným z najväčších priekopníkov technologického priemyslu, investori, ktorí spolu vlastnia približne 5 % akcií Microsoft, však majú pocit, že bol efektívnejší ako riaditeľ firmy, než ako predseda jej správnej rady. Tvrdia, že Gatesova prítomnosť v správnej rade v praxi blokuje prijímanie nových stratégií a obmedzila by tiež vplyv nového generálneho riaditeľa. Toho Microsoft hľadá, odkedy súčasný riaditeľ Steve Ballmer pod nátlakom časti investorov v auguste ohlásil, že do 12 mesiacov z funkcie odstúpi.

Akcionárov podľa zdrojov agentúry Reuters tiež znepokojuje fakt, že Gates, ktorý väčšinu svojho času venuje svojej charitatívnej organizácii, má v spoločnosti väčšiu moc, než by mu mala podľa veľkosti jeho podielu v nej prislúchať. Bill Gates, ktorý pri vstupe Microsoftu na burzu v roku 1986 vlastnil 49 % spoločnosti, v súčasnosti z jej akcií v celkovej hodnote 277 mld. USD vlastní približne 4,5 %. Podľa schváleného plánu pritom každý rok časť z nich predá a v roku 2018 by už nemal vlastniť žiadny podiel v spoločnosti, ktorú pred 38 rokmi založil. Podľa zdrojov agentúry Reuters to však zatiaľ nevyzerá tak, že by správna rada požiadavky investorov vypočula. Predstavitelia spoločnosti Microsoft informácie v utorok odmietli komentovať. 

Microsoft je stále jednou z najhodnotnejších technologických firiem sveta a v roku 2012 vytvorila čistý zisk vo výške 22 mld. USD. Na jej kľúčové produkty, počítačový operačný systém Windows a kancelársky softvér Office, však má nepriaznivý vplyv pokles predaja osobných počítačov a rast segmentu smartfónov a tabletov. Firma sa v uplynulom období pod vedením Steva Ballmera začala venovať výrobe zariadení, ako je tablet Surface alebo multimediálna konzola Xbox, a svoje softvérové produkty mení na služby poskytované cez internet. Hodnota jej akcií sa však prakticky nemení a firma stráca trhový podiel v prospech konkurentov ako sú Apple a Google. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona