Bill Clinton vyzval na prepustenie dvoch novinárov zadržaných v Mjanmarsku

NETKY.SK • 9 Január 2018, 09:01 • 2 min
Bill Clinton vyzval na prepustenie dvoch novinárov zadržaných v Mjanmarsku

RANGÚN - Bývalý prezident USA Bill Clinton vyzval úrady Mjanmarska na okamžité oslobodenie dvoch novinárov agentúry Reuters, ktorí boli zadržaní 12. decembra v Rangúne. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení zverejnenom na sieti Twitter Clinton píše, že "slobodné médiá sú pre slobodnú spoločnosť veľmi dôležité - zatknutie novinárov na ktoromkoľvek mieste je neprijateľné. Novinári Reuters zadržiavaní v Mjanmarsku by mali byť okamžite prepustení"Na prepustenie novinárov už vyzvali agentúra Reuters, ako aj viacero ďalších médií, novinárskych a ľudskoprávnych organizácií. Novinári v Mjanmarsku plánujú na túto stredu protestné zhromaždenie pred budovou súdu, kde sa bude práve konať pojednávanie v kauze zadržiavaných novinárov.

 

Zadržanie dvojice novinárov odsúdilo ako útok na slobodu slova mnoho vlád, vrátane USA, Kanady a Británie, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres. K zadržaniu dvojice mužov došlo 12. decembra 2017 v jednej z okrajových štvrtí Rangúnu. Polícia novinárov prehľadala, pričom našla dve vojenské správy a doklad o pobyte v Jakchainskom štáte, kde sa od augusta odohráva konflikt. Jeho dôsledkom je masový útek príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov.

 

Novinári Wa Lone (31) a Kyaw Soe Oo (27) boli zadržaní na základe zákona, ktorý bol prijatý ešte v koloniálnej ére Mjanmarska. Dvojica novinárov je teraz podozrivá z nezákonného prechovávania dokumentov vojenského charakteru. V prípade, že budú uznaní za vinných, hrozí im do 14 rokov väzenia. Niekdajšia líderka boja za demokraciu v Mjanmarsku Aun Schan Su Ťij je obviňovaná z potláčania slobody tlače, odkedy sa jej Národná liga za demokraciu v roku 2016 de facto ujala moci v krajine. V roku 2017 bolo v Mjanmarsku zadržaných najmenej 11 novinárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona