Bildt varuje: Británii hrozí pre Škótov balkanizácia

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 16:51 • 2 min
Bildt varuje: Británii hrozí pre Škótov balkanizácia

ŠTOKHOLM - Švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt má obavy z "ďalekosiahlych dôsledkov" prípadného odtrhnutia Škótska od Británie.

slovakia

left justify in out

Podľa slov uznávaného diplomata totiž hrozí krajine roztrieštenie podobné situácii zo začiatku 90. rokov na Balkáne. Takýto stav by podľa Bildta znamenal hrozbu aj pre celú Európu. Expremiér škandinávskej krajiny vo v stredu zverejnenom rozhovore pre britský denník Financial Times upozorňuje na "reťazové reakcie" na starom kontinente. Bildt, ktorý sa svojho času hlboko angažoval pri riešení konfliktu na Balkáne, si myslí, že separatistické nálady by sa mohli presunúť aj do Írska. Londýnu podľa neho navyše hrozí, že bude musieť prerokovať podmienky svojho členstva v EÚ.

 

"Voľba je jedna vec. Ale nastane naozaj bolestivé obdobie oddeľovania sa a ako to zasiahne vzťahy s EÚ? Myslím si preto, že to bude mať oveľa hlbšie dopady, ako si ľudia myslia. Balkanizácia britských ostrovov je niečo, na čo sa netešíme," povedal na margo septembrového škótskeho referenda minister, ktorého krajina je blízkym spojencom Spojeného kráľovstva. Bildt preto tlmočil aj svoje obavy z možného odchodu Británie z únie, o ktorom plánuje vláda vyhlásiť referendum. Podľa neho by to znamenalo veľký úder a Británia by sa mohla stať "ostrovom unášaný Atlantikom".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona