Bildt: EÚ by mala znovu zakázať prezidentovi Lukašenkovi vstup na svoje územie

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:15 • 2 min
Bildt: EÚ by mala znovu zakázať prezidentovi Lukašenkovi vstup na svoje územie

Bildt: EÚ by mala znovu zakázať prezidentovi Lukašenkovi vstup na svoje územie

slovakia

left justify in out

Európska únia by mala opätovne zakázať vstup na svoje územie bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, ako aj desiatkam ďalších predstaviteľov, zodpovedných za násilné potlačenie povolebných protestov a masové zatýkania. Uviedol to v pondelok švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt pre internetový denník EUObserver.
      "Musíme nasledovať logiku našej predchádzajúcej politiky. Uplynulé obdobie, keď sme nemali (v Bielorusku) politických väzňov, sme prijali pozitívne kroky. Teraz máme omnoho viac väzňov a tí, ktorí sa zúčastnili na akciách (proti opozícii), ako aj tí, ktorí s nimi spolupracovali, sa budú musieť vrátiť na zoznam (osôb so zákazom vstupu)," vyhlásil Bildt.
      Na otázku, či sa zákaz bude vzťahovať aj na Lukašenka, minister odpovedal: "Považujem za vysoko pravdepodobné, že bol zapojený do tohto konania."
      EÚ zaviedla vízové sankcie proti Lukašenkovi a 40 bieloruským predstaviteľom po voľbách v roku 2006. Cestovné obmedzenia pozastavila v roku 2008 po prepustení popredných politických väzňov v Bielorusku a Lukašenko neskôr dokonca navštívil Taliansko.
      Diplomatické zastúpenia EÚ v Minsku v súčasnosti pripravujú nový zoznam osôb so zákazom vstupných víz. Rokovať o ňom bude v piatok v Bruseli Politický a bezpečnostný výbor (PSC). Podľa európskeho diplomatického zdroja návrh tohto zoznamu pozostáva už z viac ako 100 ľudí.
      Niektoré členské krajiny EÚ ako Česká republika sú za rýchle zavedenie sankcií a zvolanie mimoriadnej rady ministrov zahraničných vecí už na budúci týždeň. Nemecko a Švédsko uprednostňujú vyčkať do plánovanej ministerskej schôdzky, ktorá bude 31. januára, uviedol EUObserver.
      Podľa ministra Bildta nebudú protiopatrenia EÚ limitované iba na víza a vzťahovať sa budú aj na pozastavenie pred voľbami ponúkanej ekonomickej pomoci Bielorusku v objeme troch miliárd eur.
      Vyše 10.000 Lukašenkových oponentov protestovalo po voľbách z 19. decembra v Minsku proti údajným volebným podvodom. Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal v prezidentských voľbách 79,7 percenta hlasov. Polícia protesty násilne rozohnala a mnohých opozičných aktivistov vrátane prezidentských kandidátov zbila a zatkla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies