Bilčík: Pre Britov je kľúčová kontrola vlastných zákonov, migrácie a toku peňazí

NETKY.SK • 18 Január 2017, 14:38 • 2 min
Bilčík: Pre Britov je kľúčová kontrola vlastných zákonov, migrácie a toku peňazí

BRATISLAVA – Prejav britskej premiérky Theresy Mayovej bol zásadný, pretože načrtol to, čo Briti očakávajú od vystúpenia Veľkej Británie z EÚ a akým spôsobom si brexit predstavujú. Pre TASR to uviedol Vladimír Bilčík zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

slovakia

left justify in out

"Prejav priniesol vcelku jasné posolstvo. Najvyššia predstaviteľka Spojeného kráľovstva dala na stôl britské očakávania a ciele vo vzťahu k brexitu a takisto vysvetlila politickú kalkuláciu súčasnej britskej vlády, prečo vlastne sa chce uberať touto cestou. Pre Britov je kľúčová kontrola vlastných zákonov, migrácie a toku peňazí a tieto veci sú z politického pohľadu podstatnejšie ako povedzme nejaké finančné a ekonomické straty, s ktorými počítajú v dôsledku vystúpenia z EÚ," zdôraznil Bilčík.

 

Podľa neho z prejavu nebol úplne jasný spôsob, ako to Briti celé chcú dosiahnuť. Na všetkom by sa s EÚ mali dohodnúť v priebehu dvoch rokov, čo je podľa neho veľmi krátky čas. Bilčík si myslí, že v praktických detailoch je veľa otáznikov, ktoré sa budú vzťahovať ako na pokračujúcu vnútrobritskú debatu, tak i na tú vnútroúniovú. "Prvé reakcie sú relatívne pozitívne v tom zmysle, že konečne je zrejmé, čo vlastne Briti od rokovaní očakávajú a aké sú ich predstavy, ale bude tam viacero podstatných aj sporných bodov pri pracovnej migrácii či budúcom britskom vzťahu k colnej únii, ktoré budeme musieť v EÚ rozlúsknuť. Toto je to, čo nás čaká v najbližších týždňoch a mesiacoch," konštatoval analytik.

 

Očakáva, že najneskôr do konca marca Briti oficiálne začnú formálny proces vystúpenia, čiže aktivujú článok 50 Lisabonskej zmluvy. "Británia ešte čaká na rozhodnutie najvyššieho súdu, ktorý posudzuje to, kto o aktivácii článku má rozhodnúť. Spor je medzi vládou a parlamentom. Ale vzhľadom na zásadnú povahu prejavu a vzhľadom aj na to, že konzervatívci majú väčšinu v parlamente, neočakávam, že rozhodnutie britského súdu by zablokovalo proces odchodu," domnieva sa, pričom prípadný súhlas parlamentu alebo aktiváciu považuje skôr za formálnu záležitosť.

 

Počas rokovaní bude podľa neho veľa závisieť od vzájomného pochopenia preferencií jednej aj druhej strany. "Myslím si, že po marci nás čakajú ťažké rokovania, v rámci ktorých bude veľa konfrontácie a sporov a je dôležité zmierniť hospodárske a geopolitické straty plynúce z brexitu" dodal Bilčík.

 

V otázke budúceho postavenia občanov EÚ vrátane slovenských, ktorí sú vo Veľkej Británii, si myslí, že Briti sú ochotní vyjednávať o vzájomnej dohode, ktorá by zahŕňala i postavenie britských občanov v EÚ. Rokovať sa bude o praktických otázkach, ktoré sa budú týkať toho, ktorých občanov EÚ sa britské obmedzenia nebudú týkať – buď všetkých tých, ktorí sú dnes v Británii, alebo len tých, ktorí tam žijú už dlhšiu dobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies