Bilbao sa teší po 31 rokoch, Barcelona nezíska 6 trofejí

NETKY.SK • 18 August 2015, 08:56 • 2 min
Bilbao sa teší po 31 rokoch, Barcelona nezíska 6 trofejí

BARCELONA - Futbalisti Athletic Bilbao ukončili 31-ročný pôst, počas ktorého nezískali žiadnu trofej.

slovakia

left justify in out

V pondelkovej odvete Španielskeho superpohára remizovali na trávniku FC Barcelona 1:1 a v dvojzápase zdolali svojho slávnejšieho protivníka jednoznačne 5:1. V domácom súboji ho totiž prevalcovali 4:0.

 

V roku 1984 sa Baskovia tešili až z troch titulov. Najprv vo finále Španielskeho pohára (Copa del Rey) zdolali práve Barcelonu, stali sa aj víťazmi Primera División a do tretice získali aj superpohár. Tento rok si o Španielsky superpohár zahrali ako neúspešný finalista v Copa del Rey, keďže skvelí Katalánci ovládli v uplynulej sezóne domácu ligovú aj pohárovú súťaž.

 

Hrdinom aktuálneho dvojzápasu bol skúsený 34-ročný útočník Bilbaa Aritz Aduriz, ktorý počas osemročného prerušovaného pôsobenia v Bilbau strelil za tento klub 70 gólov. V prvom súboji superpohára si pripísal hetrik a v druhom vyrovnal v 74. min na konečných 1:1.

 

Skóre odvetného duelu otvoril v 43. min strelecký klenot Kataláncov, Argentínčan Lionel Messi. Domácich zastavilo v druhopolčasovom rozlete vylúčenie stopéra Gerarda Piquého v 56. min, ktorý šiel pod sprchy úplne zbytočne po pokrikoch na jedného z asistentov hlavného rozhodcu. Barcelončania mali v odvete chvíľami až drvivú prevahu, z držania lopty miestami až 73% - 27% vyťažili však iba jeden gól a konečnú remízu. V 86. min sa nechal vylúčiť po faule na Mascherana aj hosťujúci útočník Kike Sola, na trávniku bol vtedy iba 5 minút.

 

"Veľmi dlho sme čakali na toto víťazstvo. Generácie skvelých hráčov nášho klubu sa ho nedočkali. My sme však tušili, že čosi také môže prísť. Nevyhrali sme síce ligu alebo kráľovský pohár, ale aj táto trofej má pre nás nesmierny význam. Momentálne neexistuje lepšie miesto na oslavy ako je Bilbao," uviedol nadšený tréner Baskov Ernesto Valverde. "Vedeli sme, že uspieť v odvete po prvom nevydarenom zápase bude nesmierne náročné, ale nie nemožné. Boli sme lepším tímom, ale v jednom zápase to nestačí. Kľúčové bolo vylúčenie Piquého. Nevieme, čo povedal rozhodcovi, ale tento verdikt nás prakticky obral o možnosť ešte zabojovať o superpohár," cituje server goal.com stredopoliara FC Barcelona Andrésa Iniestu.

 

V uplynulej sezóne suverénna Barcelona nezopakuje zisk 6 titulov počas jedného kalendárneho roka, čo sa Kataláncom podarilo v roku 2009 pod vedením Pepa Guardiolu. Hráči FCB sa v závere sezóny 2014/2015 tešili z domáceho titulu v Primera División, víťazstva v Copa del Rey ako aj triumfu v prestížnej Lige majstrov. K tomu pridali pred týždňom štvrtú trofej - triumf v Európskom superpohári. V decembri ešte môžu zverenci Luisa Enriqueho pridať piaty víťazný pohár v tomto roku - na svetovom šampionáte klubov. "Súper hral veľmi dobre, ale aj my sme si počínali dobre až do vylúčenia Gerarda," priznal Luis Enrique z lavičky FCB.

 

Momentálnu eufóriu by si chceli hráči Bilbaa predĺžiť minimálne do štvrtka 20. 8., keď ich v Žiline čaká úvodný duel play-off o postup do skupinovej fázy Európskej ligy proti slovenskému vicemajstrovi. "Dvojzápas s Bilbaom nám ukáže, kde sa nachádzame," povedal generálny manažér MŠK Žilina Karol Belaník ešte po žrebe play-off EL.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies