Bilbao môže vyradiť Sporting a zaistiť španielske finále

NETKY.SK • 18 Apríl 2012, 11:17 • 2 min
Bilbao môže vyradiť Sporting a zaistiť španielske finále

Bilbao môže vyradiť Sporting a zaistiť španielske finále - Futbal Už iba portugalský futbalový klub Sporting Lisabon má šancu zmariť nádej španielskemu triumfu v Európskej lige UEFA 2011/2012. Vo štvrtok 19.

slovakia

left justify in out

img

Už iba portugalský futbalový klub Sporting Lisabon má šancu zmariť nádej španielskemu triumfu v Európskej lige UEFA 2011/2012. Vo štvrtok 19. apríla sa hrajú úvodné semifinálové zápasy kontinentálnej pohárovej súťaže číslo dva, Lisabon hostí Athletic Bilbao a Atletico Madrid privíta FC Valenciu.
      Obsadenie semifinále tohtoročnej edície je čisto iberské a finále sa ľahko môže stať čisto španielskou záležitosťou. Sporting Lisabon narazí na súpera, ktorý v skupine eliminoval okrem bratislavského Slovana aj Paríž St. Germain a na ceste do elitného kvarteta vyradil Manchester United aj Schalke 04 Gelsenkirchen. Argentínsky tréner Marcelo Bielsa disponuje dobre zloženým tímom, ktorý v La Lige už nemá šancu preraziť, o to väčšiu bude mať motiváciu v EL. Hoci ma v talóne ešte aj májové finále Španielskeho kráľovského pohára proti FC Barcelona. Bilbao ale na veľkú trofej čaká od roku 1984, keď vyhralo prestížne španielske double. Čo sa týka európskej scény, Athletic sa na nej naposledy výrazne presadil ešte v roku 1977, keď prehral vo finále Pohára UEFA s Juventusom Turín. "Musíme hrať tak, ako sme zvyknutí. Nemôžeme špekulovať nad výsledkom, ideme tam vyhrať a musíme odovzdať všetko tak, ako sme to odovzdávali aj v minulých zápasoch," povedal stredopoliar Bilbaa Ander Iturraspe. Bielsa môže počítať s útočníkom Ikerom Muniainom, ktorý vynechal ligový zápas pre problém s okom. V nominácii je aj Carlos Gurpegui, na druhej strane chýba suspendovaný obranca Javi Martinez.
      Lisabon sa môže oprieť o skvelú podporu fanúšikov výberu trénera Ricarda Sa Pinta, ktorý minulý rok priviedol do finále EL Sporting Braga. Kouč má k dispozícii všetkých hráčov až na dlhodobo zraneného obrancu Oguchi Onyewua. Sporting Lisabon sa naposledy predstavil vo finále európskej súťaže v roku 2005, keď prehral vo finále Pohára UEFA s CSKA Moskva (1:3). V prospech portugalského klubu hovorí aj štatistika, od príchodu Sa Pinta na lavičku v polovici februára, vyhral Sporting všetky domáce zápasy (8).
      Atletico, víťaz EL z roku 2010, sa môže spoľahnúť na výkony jeho kolumbijského strelca Radamela Falcaa, ktorý vo všetkých súťažiach v tejto sezóne dosiahol 30 gólov. V minulej sezóne vystrieľal titul v EL Portu rekordným počtom 18 gólov, teraz by niečo podobné rád zopakoval v novom drese: "Vyhrať EL s Atleticom je náš sen. Pre mňa by to malo špeciálnu príchuť, pretože keď som prišiel do Madridu, veľa ľudí hovorilo, že som spravil chybu. Ale ja som to tak nevidel. Myslím, že opustiť Porto a prísť do Atletica bol dobrý krok a ja chcem splatiť dôveru, ktorú do mňa klub vložil," povedal Falcao. Tréner domácich Quique Sanchez Flores má k dispozícii aj tvorcu hry Diega, ten si však musí dávať pozor na inkasovanie žltej karty, ktorá by ho vyradila z odvety.
      Valencia sa musí spamätať z nepríjemnej ligovej prehry 0:4 s Espanyolom Barcelona. Z pamäte hráčov ešte nezmizlo ani kontroverzné vyradenie Valencie Atleticom vo štvrťfinále EL v roku 2010. "Prehra spred dvoch rokov skutočne veľmi bolela a nebola príliš férová. Teraz ale máme šancu veci obrátiť v náš prospech. Sme 180 minút od dosiahnutia dôležitého finále a to je obrovská motivácia. Na problémy v lige musíme zabudnúť," povedal ľavý obranca Jordi Alba.
      Odvety semifinále sú na programe o týždeň, vo štvrtok 26. apríla.

      1. zápasy semifinále EL 2011/2012, utorok 19. apríla (21.05 SELČ):
      Atlético Madrid - FC Valencia /rozhoduje: Craig Thompson (Škót.)/
      Sporting Lisabon - Athletic Bilbao /Jonas Eriksson (Švéd.)/

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies