Bilancia útoku na čínsku železničnú stanicu: 33 mŕtvych a 130 zranených

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 12:26 • 2 min
Bilancia útoku na čínsku železničnú stanicu: 33 mŕtvych a 130 zranených

PEKING - Vyše 10 útočníkov vyzbrojených dlhými nožmi, ktorí v sobotu večer napadli ľudí na železničnej stanici vo veľkomeste Kchun-ming v juhozápadnej Číne, spôsobilo masakru.

slovakia

left justify in out

Podľa novej bilancie zomrelo najmenej 33 ľudí, vrátane piatich útočníkov, ktorých zastrelila polícia, a 130 ľudí utrpelo zranenia.

      

Úrady obvinili z útoku etnických ujgurských separatistov zo západočínskeho regiónu Sin-ťiang. Oznámila to dnes čínska tlačová agentúra Sinchua. 
      

K väčšine útokov, z ktorých boli v minulosti obvinení, došlo v Sin-ťiangu, v sobotu však zaútočili o 1000 kilometrov ďalej. Vlani v novembri zaútočili údajne tiež ujgurskí separatisti v Pekingu na námestí Ťian-an-men, čo vyvolalo obavy, že militanti majú v úmysle útočiť na ciele po celej krajine.  
      

Čínske úrady pripisujú útoku veľkú vážnosť. Do Kchun-mingu dnes pricestoval čelný predstaviteľ polície, člen čínskeho politbyra Meng Ťien-ču, a ihneď išiel do nemocnice navštíviť zranených a ich rodiny, informovala čínska tlačová agentúra Sinchua.
      

K útoku došlo v citlivom čase, kedy sa Čína pripravuje na výročné zasadnutie parlamentu, ktorý sa zíde v stredu v Pekingu a zvyčajne ho sprevádza sprísnenie bezpečnostných opatrení v celej krajine. Čínsky prezident Si Ťin-pching vystúpi na zasadnutí so správou, v ktorej zhodnotí svoj prvý rok vo funkcii.
      

"Dôkazy na mieste činu ukázali, že teroristický útok na železničnú stanicu v Kchun-mingu, metropole provincie Jün-nan na juhozápade Číny, uskutočnili separatistické sily zo Sin-ťiangu," citovala Sinchua vládu. 
      

Po zvyšných útočníkoch, ktorých bolo najmenej 10 a boli oblečení v čiernom, vyhlásila polícia pátranie. "Bol to organizovaný, vopred pripravený násilný teroristický útok," uviedla.
      

Útočníci sa na stanici objavili v značnom počte náhle pri zjavne koordinovanom útoku. Na čínskej sociálnej sieti Wej-po kolovalo množstvo fotografií z priestorov stanice, na ktorých bolo vidno ležiace a zakrvavené telá obetí, ako aj roztrúsené kufre a rôzne časti batožiny.
      

Čínsky prezident prikázal urobiť maximum pre to, aby boli páchatelia jedného z najkrvavších útokov v Číne za ostatné roky vypátraní.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona