Bilancia nového zemetrasenia v Nepále stúpla na 40 mŕtvych a 1129 zranených

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 18:15 • 2 min
Bilancia nového zemetrasenia v Nepále stúpla na 40 mŕtvych a 1129 zranených

KÁTHMANDU - Nepálsky premiér Sušil Koirála vyzval dnes obyvateľov svojej krajiny, aby v súvislosti s dnešným silným zemetrasením nepodliehali panike.

slovakia

left justify in out

Ubezpečil ich, že išlo len o následné otrasy po mimoriadne ničivom zemetrasení, ktoré Nepál zasiahlo 25. apríla.
     

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3 dnes popoludní miestneho času zasiahlo Nepál a vyžiadalo si najmenej 40 mŕtvych. Ďalších 1129 osôb utrpelo zranenia, oznámilo nepálske ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra DPA.  
     

Ďalších 17 mŕtvych a desiatky zranených zaznamenali v susednej Indii a jednu obeť v Čínou kontrolovanom Tibete. 
     

"Prosím vás, nepodliehajte panike. Veríme, že sa z tejto prírodnej katastrofy pomaly spamätáme. Musíme jej čeliť s odvahou a trpezlivosťou ... nenarúšajte priebeh záchranných operácií," apeloval na Nepálčanov premiér Koirála.
     

Epicentrum dnešných otrasov s magnitúdou 7,3 ležalo neďaleko hraníc s Čínou približne 75 kilometrov východne od nepálskej metropoly Káthmandu. 
     

Otrasy postihli 32 zo 75 okresov Nepálu a najviac horské oblasti severovýchodne od Káthmandu. Zasiahnuté boli aj viaceré dediny, vážne poškodené už pri aprílovom zemetrasení, kde sa predpokladajú ďalšie veľké škody. Dnešné otrasy vyvolali aj minimálne desať zosuvov pôdy. 
     

Niekoľko budov sa zrútilo aj v hlavnom meste, kde evidujú najmenej štyri obete. Jediné nepálske medzinárodné letisko v Káthmandu, ktoré má kľúčový význam pre prísun zahraničnej pomoci, museli na vyše hodinu uzavrieť. Nepálske ministerstvo školstva nariadilo uzavretie škôl na najbližšie dva týždne. 
     

Zemetrasenie spred dvoch týždňov s magnitúdou 7,8 si v Nepále vyžiadalo vyše 8000 mŕtvych a takmer 19.000 zranených.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies