Bikesharing v Bratislave: Vandali zničili bicykle hneď po prvom dni

NETKY.SK • 9 September 2018, 15:47 • 2 min
Bikesharing v Bratislave: Vandali zničili bicykle hneď po prvom dni

BRATISLAVA – V hlavnom meste bol v piatok spustený projekt Slovnaft BAjk, ktorý mal jednotlivcom aj skupinám uľahčiť dopravu po Bratislave. Ide totiž o bikesharing, ktorý funguje asi vo všetkých svetových metropolách.

slovakia

left justify in out

Doprava v Bratislave je kritická, keďže na cestách je čoraz viac automobilov a infraštruktúra hlavného mesta už tento nápor nezvláda. Síce tu nemáme metro, ako majú ostatné hlavné mestá, čo by výrazne pomohlo doprave, ale v piatok bola spustená iniciatíva verejného zdieľania bicyklov – Slovnaft Bajk.

 

img

 

Práve bicykle by totiž mohli pomôcť pri presunoch na krátke vzdialenosti, čím by sa aspoň trochu odbremenila doprava v meste. Projekt však fungoval iba pár hodín, keď sa prvé bicykle stali obeťou vandalizmu.

 

Podľa neoficiálnych informácií bolo poškodených minimálne osem bicyklov, na ktorých boli poškodené výstuhy, polámané prehadzovače alebo odmontované pedále. O incidente informovala aj oficiálna Facebook stránka projektu.

 

 

 

V prípade, že sa stanete svedkom takéhoto vandalizmu, alebo ste dokonca odfotili či natočili video páchania týchto skutkov, tak sa čo najskôr obráťte na políciu alebo kontaktujte projekt Slovnaft Bajk priamo cez ich Facebook.

 

Bikesharingový projekt

 

Projekt zdieľaných bicyklov Slovnaft BAjk bol spustený v piatok 7.septembra a mal byť novou formou rýchlejšej a lacnejšej verejnej dopravy v hlavnom meste. V začiatočnej fáze je k dispozícii 550 smart bicyklov na 73 dokovacích staniciach. Počet bicyklov aj dokovacích staníc bude v blízkej budúcnosti postupne rásť. Počas rok trvajúcej pilotnej prevádzky by malo byť v uliciach celkom 750 bicyklov a 90 staníc v mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka.

 

Cena za použitie bicykla je v prvých mesiacoch 1€. Za túto symbolickú sumu môže každý používať bicykel maximálne 30 minút. Okrem toho sa započítava dodatočný kredit ďalšieho 1€ na úhradu platby za jazdu nad rámec voľných minút. Bicyklovanie je po vyčerpaní voľných minút spoplatnené sumou 12 centov za každých ukončených šesť minút jazdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies