Bihári alias Rus na súde vypovedal o činnosti gangu sýkorovcov

NETKY.SK • 9 December 2015, 16:31 • 2 min
Bihári alias Rus na súde vypovedal o činnosti gangu sýkorovcov

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom bývalého príslušníka gangu Martina Biháriho, pokračovalo dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel. Výpoveď Biháriho s prezývkou Rus, ktorého v októbri zadržali v Čechách, sa z bezpečnostných dôvodov uskutočnila v priestoroch Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Bihári vypovedal o štruktúre a činnosti skupiny, do ktorej vstúpil v januári 1997 ešte za života zakladateľa Miroslava Sýkoru. Robil biletára za desaťtisíc korún a podliehal priamo Petrovi Havašimu. Po smrti Sýkoru sa šéfovania ujal Róbert Lališ, zvaný Kýbel, ale volali ho aj Gestapák. Vyžadoval disciplínu, plnenie príkazov a vyhlasoval, že z „partičky“ sa len tak neodchádza. Medzi členmi panovala atmosféra nedôvery a strachu. Peniaze získavali z výpalného, krádeží a inej trestnej činnosti.

 

V roku 2006 niekto Bihárimu nechal vybuchnúť auto a ten podozrieval Kýbla, že je to jeho robota. Mala to byť odveta za to, že Bihári sa už vyhýbal aktivitám v gangu a venoval sa futbalu ako tréner a mal svoju firmu. Kýbel mu vo februári 2006 povedal, že ho idú zatknúť a Bihári odišiel do zahraničia. Usadil sa na južnej Morave a Kýbel mu zabezpečil nielen falošný občiansky preukaz, ale osobne, alebo po ďalšom členovi gangu mu mesačne dodával 1 500 eur. Bihári na otázku prokurátora priznal, že iný zdroj príjmov nemal. Nevedel ani, z akých zdrojov peniaze pochádzajú. K jednotlivým vraždám uviedol, že o nich počul, prípadne sa na akciách podieľal ako vodič, zbrane používali iní. V súvislosti s vraždou Romana Deáka uviedol, že mu Havaši povedal, že si ju objednal podnikateľ Marek Trajter. Ten mal za to dať najprv dva milióny a neskôr to malo byť 20 miliónov korún. Motívom podľa Biháriho mal byť dávny spor, lebo vraj Deák Trajtera na verejnosti nejako ponížil.

 

Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa začalo 20. januára tohto roku. Prokurátor žaloval sedem mužov za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vraždy a iné trestné činy. Pojednávanie sa konalo bez prítomnosti Róberta Lališa, zvaného Kýbel a Martina Biháriho, ktorí sa skrývali v zahraničí. Obžalovaný Jozef Roháč zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Na pojednávaní bol prítomný Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan Cupper, zvaný Vinco. Obžalovaný je i na doživotie odsúdený Alojz Kromka, zvaný Čistič. Siedmym obžalovaným bol bratislavský podnikateľ Marek Trajter, ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca je na slobode, pretože z väzby ho po rozhodnutí Ústavného súdu SR prepustili pre porušenie jeho práv. Senát Špecializovaného trestného súdu v júli zastavil jeho stíhanie ako objednávateľa vraždy Romana Deáka, pretože skutok kvalifikovaný podľa prokuratúry je premlčaný. Uznesenie súdu potvrdil Najvyšší súd SR.

 

Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.

 

Od začiatku procesu sa vykonalo množstvo dôkazov a senát počas viac ako tridsiatich pojednávacích dní vypočul okrem obžalovaných množstvo svedkov a znalcov.

 

Proces mal vyvrcholiť 12. októbra záverečnými rečami. Tesne predtým však zadržali na Morave hľadaného Martina Biháriho. Senát pojednávanie odročil na 9. decembra a Biháriho vypočul. Bihári už bol na Slovensku odsúdený v inom procese na 21 rokov odňatia slobody. Bihári, ktorý na záver výpovede svoje konanie v gangu oľutoval a ospravedlnil sa poškodeným, požiadal, aby sa ďalšie pojednávania konali v jeho neprítomnosti až do právoplatného skončenia veci.

 

Medzitým v Nemecku zadržali aj bossa Kýbla. Pretože sa očakáva jeho vydanie na Slovensko, senát odročil pojednávanie na 21. a 22. januára 2016. Pojednávanie sa rovnako ako s Bihárim uskutoční tiež v banskobystrickom Ústave na výkon väzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies