Big Ben bude znieť na Nový rok opäť netradične

NETKY.SK • 31 December 2019, 11:29 • 2 min
Big Ben bude znieť na Nový rok opäť netradične

LONDÝN - Londýnsky Big Ben, ktorý sa momentálne podrobuje rozsiahlej a nákladnej rekonštrukcii, sa na Nový rok opäť rozozvučí. Londýn okrem jeho zvonov privíta rok 2020 aj obrovským ohňostrojom pri neďalekom vyhliadkovom kolese London Eye.

slovakia

left justify in out

Dominanta Londýna

Big Ben je súčasťou budovy Westminsterského opátstva stojacej na brehu rieky Temža. Týči sa nad časťou paláca, v ktorej zasadá britský parlament. Hodinová veža, ktorú v roku 2012 premenovali na Elizabeth Tower na počesť diamantového jubilea vládnutia britskej kráľovnej Alžbety II., je vysoká 96 metrov.

 

 

Rekonštrukcia

Predošlá rozsiahla rekonštrukcia Big Benu prebehla pred vyše 30 rokmi. V rámci aktuálnej renovácie sa kompletne rozmontúva a čistí mechanizmus hodín. Do veže inštalujú tiež nové vybavenie vrátane výťahu, toaliet či kuchyne. Miestne médiá informujú, že do konca roka 2020 má byť už z Big Benu postupne odstránené lešenie, ktoré aktuálne pokrýva väčšinu z tejto veže.

 

 

Zvony len príležitostne

Zvony tejto ikonickej pamiatky prestali pravidelne odbíjať od 21. augusta 2017, keď sa začala štvorročná renovácia. Od vtedy sa znejú len pri výnimočných príležitostiach. Naposledy sa tak stalo skúšobne - pred blížicimi sa novoročnými oslavami - počas uplynulého víkendu.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies