Bienále ilustrácií Bratislava otvára svoje brány po 26. raz

NETKY.SK • 8 September 2017, 10:10 • 2 min
Bienále ilustrácií Bratislava otvára svoje brány po 26. raz

BRATISLAVA – Do sveta detských kníh pozýva oddnes všetkých, malých i veľkých Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). V poradí 26. ročník doma aj za hranicami známeho podujatia sa v hlavnom meste Slovenska koná do 29. októbra a prináša diela ilustrátorov zo 49 krajín.

slovakia

left justify in out

Hlavnou novinkou BIB-u je zmena miesta jeho konania. Po štvrťstoročí opúšťa svoje pôvodné miesto - Dom umenia na Námestí SNP a na hlavné výstavy pozýva do sídla Slovenského národného múzea (SNM) na Vajanského nábreží 2 v Bratislave. Ešte pred otvorením BIB rozhodla o víťazoch jeho cien od 3. do 6. septembra medzinárodná porota. Ocenené práce dostanú priestor na hlavnej výstave bienále v národnom múzeu. Agentúru SITA o tom informoval o tom hlavný organizátor bienále Bibiana – medzinárodný dom umenia pre deti.

V sídelnej budove SNM si milovníci rozprávok a ilustrácií pozrú súťažnú časť BIB a ostatné reprezentatívne výstavy. Okrem súťažnej časti výstavy originálov ilustrácií detských kníh je tradične jedna z výstav venovaná tvorbe držiteľa ceny Grand Prix BIB z predošlého ročníka a dielam autorov ocenených Cenou Hansa Christiana Andersena za ilustráciu a literatúru za rok 2016. Návštevníkov BIB 2017 tak čakajú ilustrácie od Laury Carlin, ktorá za svoju ilustračnú tvorbu získala cenu Grand Prix BIB 2015 a diela Rotraut Suzanne Berner z Nemecka, ktorá získala Cenu H. CH. Andersena 2016.

 

Vystavené sú aj knižné publikácie a text o držiteľovi ceny H. CH. Andersena 2016 za literatúru Cao Wenxuanovi z Číny. Novinkou je prezentácia kolekcie ocenených ilustrácií zo súťaže Nami Concours v Južnej Kórei.

 

„Aby tohoročný 26. ročník BIB ožil deťmi, pripravili sme v spolupráci s ďalšími partnermi bohatý program aj v priestoroch Slovenského národného múzea - interaktívny sprievod detí po výstave, tvorivé dielne, workshopy a stretnutia s ilustrátormi, premietanie animovaných rozprávok, ale aj interaktívne výstavy v Bibiane i ďalšie výstavy po celej Bratislave, Knižné hody na Hviezdoslavovom námestí a tiež podujatia venované odbornej verejnosti,“ avizuje Bibiana program BIB. Napríklad v Bibiane dostane priestor mladá slovenská ilustrátorka Veronika Klímová, ktorá na BIB 2015 získala Cenu primátora Bratislavy.

Bienále slávnostne otvoria dnes o 17:00 v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Jeho súčasťou je cez víkend, 9. a 10. septembra sympózium a od nedele 10. septembra do piatka 15. septembra sa v kaštieli v Mojmírovciach pri Nitre uskutoční BIB-UNESCO Workshop Albína Brunovského. BIB tak nie sú iba výstavy, ale aj súťaž a stretnutia autorov a odborníkov na ilustrácie a detské knihy z celého sveta.

Hlavnú cenu bienále Grand Prix 2017 udelila medzinárodná jury Ludwigovi Volbedovi z Holandska za ilustrácie ku knihe Vtáky. Porota ďalej udelila päť Zlatých jabĺk BIB 2017. Získali ich: Maki Arai z Japonska za knihu Púpava, Ana Desnitskaya (Rusko) za ilustrácie ku knihe Starý ruský dom, Ji-Min Kim (Južná Kórea; Schovávačka), Narges Mohamadi (Irán; Bol som jeleň) a Daniela Olejníková (Slovensko; Hávedník, útek). Držiteľmi Plakety BIB 2017 sa stali: Hanne Bartholin z Dánska, Ofra Amit z Izraela, Mirocomachiko z Japonska, Israel Barrón z Mexika, ako aj Romana Romanyshin a Andryi Lesiv z Ukrajiny.

 

Ocenenia získali i vydavateľstvá z Poľska, Ghany, Indonézie a zo Sýrie. O cenách rozhodla medzinárodná porota BIB na svojom zasadnutí, ktoré sa konalo od 3. do 6. septembra v Bratislave. Detská porota Bienále ilustrácií Bratislava 2017 zas 4. septembra udelila svoju cenu slovenskému ilustrátorovi Petrovi Uchnárovi. Cenu primátora hlavného mesta Bratislavy, ktorá sa udeľuje slovenskému ilustrátorovi zúčastnenému na bienále, získal Svetozár Košický. Cenu Poštovej banky získal za originálny a mimoriadny prínos do ilustračnej tvorby na Slovensku ilustrátor, maliar, pedagóg, nositeľ domácich a medzinárodných ocenení za ilustračnú tvorbu Dušan Kállay.

Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) - slovenská výstava ilustrácií detskej literatúry, je jednou z najväčších svojho druhu na svete. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1967 a odvtedy sa koná v Bratislave raz za dva roky, vždy na jeseň v septembri a októbri. Predstavuje mozaiku najlepších ilustrácií detských kníh z celého sveta. BIB sa koná pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY). Usporiadateľom je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a hlavným organizátorom Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti.

Hlavnú súťažnú expozíciu BIB 2017 v sídelnej budove SNM môžu záujemcovia navštíviť v osobitných otváracích hodinách do 29. októbra, denne okrem pondelka od 09:00 do 18:00, s posledným vstupom o 17:30. V piatok 15. septembra bude výstava BIB zatvorená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies