Biely prášok po Zemanovi doručili aj na úrad vlády

NETKY.SK • 25 September 2014, 14:01 • 2 min
Biely prášok po Zemanovi doručili aj na úrad vlády

PRAHA - Výhražný list s bielym práškom, doručený českému prezidentovi Milošovi Zemanovi, neobsahoval nebezpečné látky. Vyplýva to z prvých analýz zásielky odoslanej v mene organizácie Islamský štát, o ktorých dnes informoval spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Česká polícia okrem toho preveruje list s podobným obsahom, ktorý dorazil na Úrad vlády ČR.  Potenciálne nebezpečnú zásielku doručili na Pražský hrad poštou v stredu dopoludnia. Jej súčasťou bol výhražný list napísaný v mene militantnej organizácie Islamský štát, operujúcej v Iraku a Sýrii, ktorý protestoval proti českým dodávkam zbraní pre irackých Kurdov. 

 

Podľa prezidenta Zemana však list - vzhľadom na jeho štýl - nenapísali islamisti, ale je dielom miestneho "blázna". Biely prášok bude podľa jeho názoru pravdepodobne múka, cukor alebo prinajhoršom prášok na pranie. 

 

Podľa ministra vnútra ČR Milana Chovanca prvé analýzy nedokázali prítomnosť najnebezpečnejších látok, akou je napríklad antrax. Čo konkrétne zásielka obsahovala, bude známe až po vykonaní ďalších testov. Prezident sa s listom do kontaktu nedostal, keďže v čase jeho doručenia bol na návšteve Zlínskeho kraja.

 

Podobnú zásielku s bielym práškom dostal aj Úrad vlády ČR (ÚVČR) a vyšetrovatelia predpokladajú, že ju mohol odoslať ten istý páchateľ. Oba listy boli totiž odoslané z tej istej pošty v ČR, uviedol pre ČT minister Chovanec. Polícia súvislosť oboch prípadov zatiaľ nepotvrdila. 

 

V časti ÚVČR vykonali preventívnu dekontamináciu. List totiž po doručení do tohto úradu skartovali a v jednej z miestností došlo k rozptylu bieleho prášku. Polícia však ubezpečila verejnosť, že bezpečnosť zamestnancov inštitúcie nebola ohrozená. Podľa hovorcu UVČR incident nenarušil normálne fungovanie úradu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona