Biely dom: Zavraždený novinár Sotloff nebol predaný Islamskému štátu

NETKY.SK • 10 September 2014, 09:31 • 2 min
Biely dom: Zavraždený novinár Sotloff nebol predaný Islamskému štátu

WASHINGTON - Spojené štáty nemajú žiadnu informáciu, že umiernení sýrski opoziční povstalci "predali" brutálne zavraždeného amerického novinára Stevena Sotloffa militantom z Islamského štátu (IS). Vyhlásil to v utorok hovorca Bieleho domu Josh Earnest, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hovorca rodiny Sotloffovcov Barak Barfi povedal v pondelok neskoro večer pre americkú spravodajskú televíziu CNN, že podľa presvedčenia rodiny Islamský štát zaplatil 25.000 až 50.000 dolárov povstalcom za informáciu, že 31-ročný novinár vstúpil na územie Sýrie.

 

"Na základe informácií, ktoré mi boli poskytnuté, si nemyslím, že je to tak," povedal Earnest na tlačovom brífingu. Hovorca Bieleho domu sa pritom odvolal na vyšetrovanie Sotloffovej smrti, ktoré uskutočnil americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI). Úrad podľa hovorcu preveroval aj to, "ako sa pán Sotloff dostal do rúk ISIL-u (ďalšia skratka Islamského štátu).

 

Militanti zverejnili 2. septembra video zachytávajúce, ako zamaskovaný muž odrezal hlavu Sotloffovi, ktorého uniesli v Sýrii v auguste 2013. Barfi uviedol pre CNN, že Sotloffova rodina sa od nemenovaných "zdrojov na sýrskom území" dozvedela, že člen umiernenej povstaleckej skupiny sa skontaktoval s IS (predtým ISIL) a odovzdal mu informáciu o prítomnosti novinára v Sýrii.

 

"Niekto na hraničnom priechode zatelefonoval Islamskému štátu a potom zriadili falošné kontrolné stanovište s množstvom ľudí. Steve a partia jeho spoločníkov odtiaľ nemohli uniknúť," povedal Barfi. Barfi tiež povedal, že rodina je sklamaná, ako administratíva prezidenta Baracka Obamu riešila situáciu. Podrobnosti však neuviedol - len dodal, že rodina sa sama čoskoro k veci vyjadrí.

 

Obama sa snaží zvýšiť pomoc umierneným sýrskym opozičným skupinám, ktoré bojujú za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada a ktoré sú pokladané aj za nástroj proti Islamskému štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies