Biely dom zatiaľ nepotvrdil napojenie strelcov z Texasu na IS

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 08:07 • 2 min
Biely dom zatiaľ nepotvrdil napojenie strelcov z Texasu na IS

WASHINGTON - Biely dom dnes oznámil, že je "príliš skoro" hovoriť o tom, či boli dvaja ozbrojenci, ktorí v nedeľu spáchali útok v Garlande, napojení na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest podľa agentúry Reuters povedal, že príliš veľa ľudí sa snaží získať prospech z vplyvu militantnej skupiny vyhlasovaním, že k nej patria, hoci na ňu nie sú priamo napojení.

 

Televízna stanica CNN na svojej webovej stránke informovala, že IS sa dnes prihlásila k zodpovednosti za víkendovú streľbu na výstave karikatúr proroka Mohameda v americkom Texase.

 

"Dvaja bojovníci kalifátu vykonali útok na výstave v meste Garland v Texase, pretože tam boli prezentované znevažujúce vyobrazenia proroka Mohameda. Varujeme Ameriku, že to, čo príde, bude ešte rozsiahlejšie a trpkejšie," oznámili džihádisti z IS prostredníctvom svojej oficiálnej rozhlasovej stanice.

 

Podľa policajných zdrojov dvojica páchateľov spustila pri kongresovom centre v Garlande, kde pravicová organizácia Zastavme islamizáciu Ameriky (SIOA), známa aj ako American Freedom Defense Initiative (AFDI), usporiadala kontroverznú súťaž v kreslení karikatúr Mohameda, streľbu na ochranku. Polícia oboch útočníkov okamžite zastrelila.

Podľa správ amerických médií sú páchateľmi 31-ročný Elton Simpson a 34-ročný Nadir Soofi, ktorí spolu zdieľali byt v meste Phoenix v štáte Arizona. Simpsona vyšetroval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ohľadom jeho údajných plánov vycestovať do Somálska a zapojiť sa tam do svätej vojny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies