Biely dom vyzval na upokojenie situácie v Turecku

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 09:34 • 2 min
Biely dom vyzval na upokojenie situácie v Turecku

WASHINGTON - USA vyzvali v noci nadnes všetky strany v Turecku, aby v súvislosti s protivládnymi protestmi upokojili situáciu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne Bieleho domu Laury Lucasovej sú Spojené štáty presvedčené, že pokojné verejné demonštrácie sú "súčasťou demokratického prejavu". Dlhodobú stabilitu Turecka podľa nej najlepšie garantuje dodržiavanie "základných slobôd prejavu, zhromažďovania a združovania". Biely dom vyzval najmä turecké bezpečnostné zložky, aby zachovali zdržanlivosť.

Proti vláde protestujú tisíce ľudí po celom Turecku. Ide o najintenzívnejšie protivládne demonštrácie za ostatné roky. Vypukli pred niekoľkými dňami v Istanbule na protest proti vládnym plánom na prestavbu námestia Taksim. Veľmi rýchlo sa však rozšírili aj do ďalších miest, kde sa posilňujú nálady proti premiérovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, ktorého po desiatich rokoch pri moci mnohí sekulárni Turci vnímajú ako nekompromisného politika s nežiaducou snahou vplývať na každý aspekt ich života. Premiér Erdogan ale odmieta tvrdenia, že je "diktátorom". Demonštrantov označil za extrémistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies