Biely dom varuje Rusov pred poslaním armády na Ukrajinu

NETKY.SK • 24 Február 2014, 12:04 • 2 min
Biely dom varuje Rusov pred poslaním armády na Ukrajinu

WASHINGTON - Poradkyňa Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Susan Riceová v nedeľu varovala ruskú vládu pred poslaním jej vojakov na politickou krízou zmietanú Ukrajinu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov by totiž v súčasnej situácii išlo o "vážnu chybu, keďže nie je v záujme Ukrajiny, Ruska ani Európy či USA pozerať sa, ako sa krajina rozdelí".  

 

Reagovala tak na minulý týždeň zverejnené slová nemenovaného predstaviteľa ruskej vlády, ktorý avizoval zásahu ruskej armády v záujme ochrany ruských občanov. Podľa jeho slov v prípade rozpadu Ukrajiny vypukne vojna. Ako povedal v odkaze na krátku rusko-gruzínsku vojnu z leta 2008, "najprv stratia Krym, pretože ho pôjdeme chrániť, ako sme to urobili v Gruzínsku". Riceová v rozhovore pre americkú televíziu NBC však tvrdí, že "nie je v nikoho záujme, aby sa na Ukrajinu vrátilo násilie a situácia eskalovala".

 

Ukrajinský parlament v sobotu odvolal prezidenta Viktora Janukovyča a následne aj kľúčových členov jeho vlády. Zosadený prezident, ktorý ešte v piatok potvrdil pristúpenie na prelomovú dohodu s opozíciou sprostredkovanú EÚ, v sobotu odišiel z Kyjeva a nachádza sa na neznámom mieste. Nový minister vnútra Arsen Avakov voči nemu spustil trestné stíhanie a vydal naňho zatykač za "hromadnú vraždu". Proruského lídra údajne naposledy videli v nedeľu na Krymskom polostrove. Deň predtým sa údajne neúspešne pokúsil odletieť z Donecka do Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies