Biely dom: USA môžu ťažiť so spolupráce s Ruskom v rôznych oblastiach

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 11:33 • 2 min
Biely dom: USA môžu ťažiť so spolupráce s Ruskom v rôznych oblastiach

WASHINGTON - "Existuje množstvo oblastí, v ktorých môžu USA a Rusko spolupracovať v prospech oboch našich krajín," citovala dnes ruská tlačová agentúra Sputnik slová hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta na pondelňajšom brífingu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Earnest hovoril pred dnešným stretnutím amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Soči, kde budú preberať situáciu v Iráne, Sýrii a na Ukrajine.

 

Earnest ako príklad vzájomného prospechu z americko-ruskej spolupráce uviedol uvalenie sankcií na Irán s cieľom prinútiť Teherán, aby rokoval o svojom jadrovom programe, či likvidáciu sýrskych zásob chemických zbraní.

Rusko "presvedčilo Asadov režim, aby priznal svoje zásoby a potom ich zlikvidoval... Je tu jasný záujem USA a Ruska, prinútiť Asadov režim priznať existenciu chemických zbraní a potom ich nechať zničiť", citoval ďalej Sputnik Earnesta.

 

Hovorca Bieleho domu konštatoval, že USA nemajú strach upozorniť na svoje nezhody s Ruskom, napríklad v otázke ukrajinskej zvrchovanosti, čo bude jedným z kľúčových bodov dnešného stretnutia v Soči.

 

V závere povedal, že obe krajiny budú naďalej spolupracovať s cieľom obmedziť konflikt v Sýrii, pretože pokračujúce násilnosti v krajine nie sú v záujme Washingtonu ani Moskvy, keďže by tam mohlo vzniknúť bezpečné útočisko pre Islamský štát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies