Biely dom priznal: USA mali poslať na pochod do Paríža aj ďalších predstaviteľov

NETKY.SK • 12 Január 2015, 23:53 • 2 min
Biely dom priznal: USA mali poslať na pochod do Paríža aj ďalších predstaviteľov

WASHINGTON - Biely dom dnes vyhlásil, že Spojené štáty mali poslať vysokopostaveného predstaviteľa na protiteroristický pochod v Paríži, ktorého sa v nedeľu zúčastnilo vyše 40 svetových lídrov. Ide o zriedkavé verejné priznanie chyby Washingtonu, napísala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Americkú administratívu prezidenta Baracka Obamu zastupovala v nedeľu na pochode americká veľvyslankyňa vo Francúzsku Jane Hartleyová, hoci v Paríži sa v ten deň nachádzal aj minister spravodlivosti Eric Holder. Absolvoval tam stretnutia o bezpečnosti.

 

"Treba čestne povedať, že sme mali poslať niekoho vyššie postaveného," povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

 

Earnest vyhlásil, že zložitý bezpečnostný aparát predpísaný pre prezidentskú cestu zabránil prezidentovi Barackovi Obamovi, ako aj viceprezidentovi Joeovi Bidenovi pomerne narýchlo odcestovať do Paríža.

 

"Niet pochýb, že keby prezident alebo viceprezident išli tak narýchlo na túto udalosť, ktorá sa konala pod holým nebom a za prítomnosti vyše milióna ľudí, malo by to výrazný dopad na možnosť účastníkov pochodovať tak, ako sme to včera videli," vysvetlil Earnest.

 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry bol v nedeľu na dlho plánovanej ceste v Indii. Ministerstvo spravodlivosti neuviedlo, prečo jeho šéf Holder nezostal v Paríži na celosvetovo sledovanej, historickej udalosti.

 

Rezort americkej diplomacie oznámil, že Kerry pricestuje do Paríža tento týždeň, aby po trojdňových teroristických útokoch islamských militantov prejavil solidaritu s francúzskym ľudom. Útoky si vyžiadali životy 17 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies