Biely dom privítal správu o lete MH17 privítali, Rusko ju označilo za skreslenú

NETKY.SK • 13 Október 2015, 16:24 • 2 min
Biely dom privítal správu o lete MH17 privítali, Rusko ju označilo za skreslenú

WASHINGTON - Spojené štáty privítali dnes záverečnú správu o príčinách zostrelenia pádu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Rusko naopak závery vyšetrovania odmietlo ako skreslené, oznámila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Biely dom zhodnotil zverejnenie správy za "dôležitý medzník" na ceste k potrestaniu osôb zodpovedných za tragédiu letu MH17.

 

"Spojené štáty budú plne podporovať všetky snahy smerujúce k tomu, aby boli zodpovedné osoby privedené pred spravodlivosť," uviedol vo vyhlásení Ned Price, hovorca Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Bieleho domu.

 

Podľa jeho slov Washington ani vo svetle zistení vyšetrovateľov nemusí meniť nič na svojom pôvodnom stanovisku, že let MH17 zlikvidovala strela zem-vzduch vystrelená z územia kontrolovaného povstalcami na východe Ukrajiny.

 

Rezort ruskej diplomacie naopak na zverejnenie správy reagoval kriticky. Vyšetrovanie, ktoré viedla Holandská rada pre bezpečnosť (OVV), označil za neobjektívne a nedostatočne komplexné.

 

"Existuje zrejmý pokus o vyvodenie skreslených záverov a o vykonanie politických príkazov," vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

 

Moskva sa podľa neho dlhodobo, ale neúspešne snažila o to, aby bolo vyšetrovanie celého prípadu komplexné a neskreslené a aby sa v ňom brali do úvahy všetky informácie poskytnuté ruskou stranou.

 

Podľa záverov dnes zverejnenej správy pád lietadla Malaysia Airlines v júli 2014 zrejme zapríčinila raketa zem-vzduch ruskej výroby typu Buk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona