Biely dom príde o ikonickú magnóliu, nahradí ju nová

NETKY.SK • 27 December 2017, 07:27 • 2 min
Biely dom príde o ikonickú magnóliu, nahradí ju nová

WASHINGTON - Pohľad na južné priečelie Bieleho domu vo Washingtone sa tento týždeň zásadne zmení.

slovakia

left justify in out

Takzvaná Jacksonova magnólia, ktorá pred ním rastie už takmer 200 rokov, má byť vyrúbaná a nahradená novou.

 

Odstránenie magnólie veľkokvetej, najstaršieho stromu v areáli Bieleho domu, odporúčajú kvôli jeho zlému stavu odborníci z Národného arboréta USA v posudku.

 

Podľa nich je celková štruktúra stromu vážne narušená a bez umelej opory v podobe lán by sa už dávno zrútil. Ani táto opora však už nepostačuje. "Myslíme si, že strom to v určitom okamihu nevydrží," konštatujú odborníci.

 

Aj zamestnanci Bieleho domu sa obávajú toho, že strom môže spadnúť, keď v jeho blízkosti štartuje prezidentský vrtuľník.

Rozhodnutie o odstránení historického stromu nakoniec urobila prvá dáma Melania Trumpová po vyhodnotení všetkých odborných informácií a sprievodných historických dokumentov. "Po prečítaní správ dospela k presvedčeniu, že sa vynaložilo všetko úsilie na zachovanie stromu. Zároveň mala obavy o bezpečnosť návštevníkov a novinárov, ktorí často stoja priamo pred stromom počas štartu (prezidentského vrtuľníka) Marine One," povedala Trumpovej hovorkyňa Stephanie Grishamová. Dodala, že Melania Trumpová požiadala o zachovanie dreva zo stromu.

 

Vyrúbaním Jacksonovej magnólie príde Biely dom o svoj kultový strom, ktorý sa v rokoch 1928-98 nachádzal na zadnej strane 20-dolárovej bankovky. Navyše ho je vidieť na nespočetných fotografiách zachytávajúcich amerických prezidentov alebo ich manželky.

 

Slávna magnólia dostala svoje meno podľa siedmeho amerického prezidenta Andrewa Jacksona (1829-37), ktorý ju nechal zasadiť po svojom zvolení. Motivovala ho k tomu smrť jeho manželky Rachel, ktorá zomrela predčasne koncom roka 1828 krátko pred jeho inauguráciou. Podľa historikov Jackson veril, že k jej smrti prispela mimoriadne tvrdá volebná kampaň.

 

Magnólia vyrástla z výhonku odobratého zo stromu rastúceho na farme Jacksonovcov v Hermitage v štáte Tennessee.

Miesto po Jacksonovej magnólii však nemá zostať prázdne a na jej mieste bude zasadená nová magnólia, ktorá vyrastie z výhonku odobratého z tej starej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies