Situácia na Ukrajine: Radnicu v Donecku obsadili proruskí ozbrojenci

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 13:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Radnicu v Donecku obsadili proruskí ozbrojenci

KYJEV - Situácia na ukrajine vôbec nie je pokojná. Vládne budovy v niekoľkých mestách na východe Ukrajiny obsadili proruskí ozbrojenci. Ukrajina odpovedala tzv. protiteroristickými akciami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:57 - OBSE: Sloboda médií na Ukrajine je zrkadlovým obrazom celkovej situácie

Novinári sú v krízových oblastiach Ukrajiny vystavení násiliu, zastrašovaniu a psychologickému nátlaku, informovala dnes vo Viedni Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V Doneckej a Charkovskej oblasti došlo v uplynulých dňoch k celému radu útokov na pracovníkov médií, konštatovala podľa správy tlačovej agentúry APA.
      

Podľa slov predstaviteľky OBSE pre slobodu médií Dunji Mijatovičovej, ktorá bilancovala trojdňovú návštevu Ukrajiny, dospela tamojšia situácia vo sfére slobody tlače do "veľmi nebezpečného štádia". Žurnalisti čelia hrozbám, bolo im odcudzené alebo zničené vybavenie, došlo aj k ich únosom a prepusteniam na slobodu. Ich pracovné priestory boli zničené a došlo i k podpáleniu motorových vozidiel.

 

18:21 - Slovensko pomáha zraneným Ukrajincom z Majdanu

Slovensko pomáha zraneným Ukrajincom z Majdanu, ktorí sa rehabilitujú v zariadení Granit na Zemplínskej šírave. Zariadenie dnes navštívil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEV) Peter Burian spolu s generálnou konzulkou SR v Užhorode, agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor MZV. "Sme pripravení pomáhať, vaše konanie vnímame ako voľbu ukrajinského národa žiť lepšie. Veríme, že vaša budúcnosť sa bude spájať s Európou," uviedol na stretnutí Burian. Rehabilitačné pobyty sú súčasťou pomoci, ktorú Slovenská republika ponúkla Ukrajine, pobyty organizuje rezort diplomacie v spolupráci s ministerstvom obrany, ktorému zariadenie patrí.

 

16:49 - Na stranu stúpencov federalizácie prešlo údajne 50 vojakov

Päťdesiat ukrajinských vojakov, ktorých vyslal Kyjev do Kramatorska proti stúpencom federalizácie, prešlo na druhú stranu, uviedli dnes pre agentúru RIA Novosti miestni aktivisti. Vojaci, ktorí prišli z Dnepropetrovska, odstránili ukrajinské vlajky zo svojich bojových vozidiel a zamierili do neďalekého Slovjanska. Jeden z nich pre RIA Novosti uviedol: "Videli sme, že títo ľudia nie sú ani separatisti, ani teroristi, ale obyčajní ľudia a odmietame proti nim bojovať."
      

Niektoré z bojových vozidiel parkujú neďaleko slovjanskej radnice, ktorú majú pod kontrolou stúpenci federalizácie. Miestni obyvatelia sa fotia pred vozidlami a voľne sa rozprávajú s posádkami, píše RIA Novosti. V Kramatorsku zostalo lojálnych Kyjevu niekoľko armádnych jednotiek, ktoré majú k dispozícii tanky. Demonštranti v meste majú stále pod kontrolou radnicu. K streľbe medzi nimi a vojakmi nedošlo, dodala RIA Novosti.

 

18:07 - Parlament vyzval OSN a Rusko na uznanie nezávislosti

Parlament moldavského separatistického územia Podnestersko v stredu prijal uznesenie, ktoré vyzýva Rusko a OSN na jeho uznanie za "zvrchovaný a nezávislý štát". Jednohlasne prijatý dokument vraví, že "podľa všeobecne platných noriem medzinárodného práva by právo ľudí na samourčenie malo byť základom pre politické rozhodnutie a každý štát by to mal rešpektovať". Vo štvrtok by pritom mala pricestovať poslanecká delegácia medzinárodne neuznávaného Podnesterska do Moskvy, kde sa jej členovia stretnú s predstaviteľmi ruského parlamentu.

 

16:11 Radnicu v Donecku obsadili proruskí ozbrojenci

Asi 20 proruských zamaskovaných mužov vyzbrojených kalašnikovmi v stredu vtrhli do budovy starostu východoukrajinskej metropoly Doneck. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá má na mieste vlastného korešpondenta. Muži sa údajne zo strany miestnej ochranky nestretli so žiadnym odporom a ich jedinou požiadavkou je "usporiadanie referenda o federalizácii Ukrajiny". Incident sa stal v čase, keď rovnako v Doneckej oblasti prebieha "protiteroristická operácia" nariadená vládou v Kyjeve. Do Slovjanska vzdialeného niekoľko kilometrov od Donecka v stredu vtrhli tanky s ruskými vlajkami, ktoré údajne vezú proruských prebehlíkov z radov ukrajinskej armády.

 

 

16:00 - Proruskí demonštranti ukoristili šesť obrnených vozidiel

Proruskí separatisti za pomoci ruských agentov zhabali ukrajinskej armáde šesť obrnených transportérov na východe Ukrajiny. V stredu o tom vo vyhlásení informovalo ukrajinské ministerstvo obrany. Vojenské vozidlá zastavila blokáda na ceste. Podľa ministerstva ich ukoristili "maskovaní extrémisti za pomoci ruskej diverznej skupiny". Transportéry následne odviezli do mesta Slovjansk, kde ich strážia "osoby v uniformách, ktoré nepatria ukrajinskej armáde". Ukrajinskí vojaci zatiaľ nezasiahli. 

 

img

 

 

15:56 - Nemecko zamietlo petíciu za odstránenie sovietskych tankov z Berlína

Nemecká vláda neprijala petíciu za odstránenie dvoch sovietskych tankov z čias druhej svetovej vojny umiestnených v parku neďaleko Brandenburskej brány, ktorú podpísali občania na protest proti ruskému postupu na Ukrajine, informovala agentúra DPA.
      

"Vláda rešpektuje túto formu spomienky na sovietskych vojakov, ktorí padli počas druhej svetovej vojny," uviedol hovorca vlády Georg Streiter. Najpredávanejší nemecký denník Bild a berlínske noviny B.Z. vyzvali v utorok svojich čitateľov, aby do parlamentu zasielali protestné listy žiadajúce odstránenie tankov T-34, ktoré Brandenburskej brány stoja od roku 1945.

 

15:27 - Rusko nariadilo separatistom na Ukrajine zabiť stovky ľudí, tvrdí SBU

Rusko nariadilo separatistom na východe Ukrajiny zabiť 100-200 ľudí, aby malo dôvod na inváziu do regiónu, informovala dnes agentúra UNIAN, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Tajná služba podľa agentúry získala túto informáciu na základe odpočutých rozhovorov medzi separatistami a predstaviteľmi ruských špeciálnych služieb. "Zachytené rozhovory nasvedčujú tomu, že krajina, ktorá sa vyhlasuje za bratskú, hovorí o nevyhnutnosti krviprelievania v ukrajinských uliciach a zadáva úlohy, že je potrebné zabiť 100-200 ľudí, aby do pol hodiny prišli na územie Ukrajiny ruské tanky a obrnené vozidlá," citovala agentúra Vitalija Najdu z kontrarozviedneho oddelenia SBU.

 

15:09 -  Rusko zvažuje súdny spor proti USA

Rusko zvažuje súdny spor proti USA na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Jeho dôvodom by mali byť sankcie, ktoré zasiahli ruské banky. V stredu to uviedol ruský minister hospodárstva Alexej Uľukajev. Sankciovaná bola ruská banka Rossiya, pričom sa týkajú aj predsedu jej predstavenstva a najväčšieho akcionára Jurija Kovalčuka. Ide o súčasť represívnych opatrení zo strany Washingtonu kvôli ruskej anexii ukrajinského regiónu Krym.

 

14:36 - Kaliňák: Štyria Ukrajinci chceli žiadať o azyl, rozmysleli si to

Slovensko malo prvé štyri žiadosti Ukrajincov o azyl, ale rezort vnútra ich napokon ani nemusel riešiť. „Sme to s nimi tak rozdiskutovali a oni si to za chvíľu rozmysleli a sami sa vrátili naspäť,“ povedal dnes po zasadnutí vlády minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho teda stále platí to, čo hovorili už od začiatku nepokojov na Ukrajine, že tlak na našu krajinu nie je žiadny výrazný. Na východnej hranici máme podľa Kaliňáka najstabilnejšiu „prevádzku“ v porovnaní s Poľskom aj Maďarskom. Naše bezpečnostné zložky pri hranici majú zvýšený výkon aj pohotovosť. „Aj sme prijali mimoriadne opatrenia, ktoré sú neštandardné v týchto prípadoch,“ povedal. Podrobnosti o opatreniach pre ich utajený režim nemohol povedať.

 

14:30 - Parlament podporil vojenskú operáciu na východe krajiny

Ukrajinský parlament dnes rezolúciou podporil bezpečnostnú operáciu na stabilizovanie situácie na východe krajiny, oznámil ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. "Rezolúcia Verchovnej rady plne podporuje akcie podnikané na východe Ukrajiny bezpečnostnými agentúrami a ministerstvom obrany spolu so špeciálnymi silami na zabezpečenie zákonnosti a územnej celistvosti našej krajiny," uviedol Jarema pre agentúru RIA Novosti. Podľa agentúry dnes ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou varoval, že prudká eskalácia konfliktu ženie Ukrajinu na pokraj občianskej vojny.

 

14:05 - Kríza na Ukrajine poškodila podnikateľskú dôveru v Poľsku

Podnikateľská dôvera v Poľsku v prvom štvrťroku tohto roka oslabila, keďže firmy znepokojili turbulencie na Ukrajine. Vyplýva to z prieskumu poľskej centrálnej banky, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Banka uviedla, že index hodnotenia terajších podnikateľských podmienok v prvom kvartáli klesol na 46,6 bodu z úrovne 49,1 bodu v predošlom štvrťroku.

 

14:04 - NATO ďalej posilňuje vojenskú prítomnosť na východe

Severoatlantická aliancia posilňuje svoju prítomnosť na východných hraniciach v reakcii na agresiu Ruska na Ukrajine. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v stredu povedal, že aliancia "okamžite" posilní svoje sily v regióne. Ako povedal, nasadených bude "viac lietadiel, viac lodí a viac pozemných síl". Rasmussen nešpecifikoval žiadny počet, povedal len, že bude "dostatočný a kedykoľvek sa ešte môže zvýšiť". Šéf NATO zdôraznil, že cieľom je odstrašenie a zníženie napätia v súvislosti s agresívnym konaním Ruska. Aliancia po obsadení Krymu ruskými vojakmi zrušila všetku vojenskú spoluprácu s Moskvou. Posilnila tiež letecké hliadky na východných hraniciach a vzdušný priestor nad Poľskom a Rumunskom monitorujú bezpilotné lietadlá AWACS.

 

13:56 - Ukrajinská polícia vyzýva veriacich, aby neprichádzali na pútnické miesta

Polícia Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vyzvala dnes pravoslávnych veriacich, aby vzhľadom na napätú situáciu v regióne počas nastávajúcich veľkonočných sviatkov nenavštevovali tamojšie pútnické miesta. V Doneckej oblasti sa nachádza štátna prírodná rezervácia Sväté hory s kláštorom Uspenia presvätej Bohorodičky patriacim pod Moskovský patriarchát ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Kláštor leží v Slovjanskom okrese, kde sa v posledných dňoch v súvislosti so separatistickým hnutím výrazne zhoršila bezpečnostná situácia, ktorá si vynútila protiteroristickú operáciu vládnych síl, vrátane armády.

 

Ozbrojenci strážia obrnené vozidlá v Slavjansku

 

 

13:53 - Merkelová a Rasmussen dúfajú v politické riešenie ukrajinskej krízy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dúfa, že plánovaná štvrtková schôdzka medzi predstaviteľmi Ukrajiny, Ruska, Spojených štátov a Európskej únie pomôže vyriešiť ukrajinskú krízu, uviedol dnes hovorca nemeckej vlády Georg Streiter. Stretnutie v Ženeve môže byť "prvým krokom k nastoleniu riadnej situácie na Ukrajine", citovala Streitera agentúra DPA.

 

Aj Severoatlantická aliancia dúfa, že politické riešenie krízy je možné nájsť napriek tomu, že sa NATO rozhodlo zvýšiť svoju prítomnosť v regióne. "Podnikli sme vojenské kroky, ktoré sú podľa nás v tomto štádiu potrebné na zabezpečenie efektívnej kolektívnej obrany a odstrašovania. Naozaj však dúfame, že ženevské rokovania vydláždia cestu pre mierové a politické riešenie krízy," uviedol šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

 

13:18 - Europarlament chce prísnejšie sankcie proti Rusku

Europarlament tlačí v súvislosti so situáciou na Ukrajine na ostrejšie sankcie proti Rusku. Poslanci v stredu v Štrasburgu diskutovali s eurokomisárom pre rozširovanie Štefanom Fülem o najnovšom vývoji na Ukrajine, a to najmä v súvislosti s tlakom Ruska a destabilizáciou východnej časti krajiny. Füle v tejto súvislosti povedal, že postup ozbrojených skupín na východnej Ukrajine silno pripomína scenár z Krymu. Füle vyzval Rusko, aby stiahlo svojich vojakov z ukrajinskej hranice a vzdalo sa "ďalších opatrení na destabilizáciu" Ukrajiny. Tlak Moskvy na Kyjev je podľa neho neakceptovateľný a musí skončiť. Násiliu a krviprelievaniu na európskom kontinente je potrebné zabrániť, inak by sa mohla situácia vymknúť spod kontroly, zdôraznil Füle.

 

13:01 - Jaceňuk: Rusko vyváža na Ukrajinu terorizmus

krajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil v stredu Rusko z "vývozu terorizmu na Ukrajinu". Povedal, že nasadení ruskí agenti organizujú okupáciu štátnych budov ozbrojenými separatistami. Moskvu preto vyzval, aby okamžite stiahla "tieto diverzné skupiny", odsúdila terorizmus a zasadila sa za ukončenie okupácie vládnych budov. "Ruská federácia tak môže dokázať, že má záujem na stabilizácii situácie, o čom však pochybujem," vyhlásil Jaceňuk.

 

12:53 - Ukrajinský rezort obrany popiera prebehnutie vojakov - ide vraj o partizánske metódy

Ukrajinská televízia Espreso.tv dnes odvysielala videozáznam z mesta Kramatorsk na východe Ukrajiny, kde posádky asi desiatich obrnených vozidiel pechoty údajne prešli na stranu proruských separatistov. Podľa agentúry Interfax ukrajinské ministerstvo nepotvrdilo informácie, že ukrajinskí vojaci v Kramatorsku prešli k protivníkovi, ani správy médií, že po Kramatorsku a Slovjansku sa presúvajú tanky s ruskými vlajkami. Novinárov o tom dnes v Kyjeve s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa rezortu Mychaila Kovaľa informoval poslanec strany UDAR Serhij Kunicyn.

 

Ukrajinskí vojaci sa predvádzajú v obrnených transportéroch v Slavjansku

 

 

12:35 - Kukan: Sankcie môžu prinúť Rusko ku konštruktívnemu prístupu

Sankcie môžu Rusko prinútiť ku konštruktívnejšiemu prístupu k rokovaniam, tvrdí europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS). „Je kľúčové, aby teraz Únia hovorila jedným hlasom a to predovšetkým voči Rusku, ktoré je zodpovedné za vyostrovanie krízy,“ uviedol Kukan v tlačovej správe, ktorú poskytol agentúre SITA. Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok rozhodli o rozšírení sankcií proti Rusku. Zoznam osôb, ktorým sa zakáže vstup do Únie a zmrazia účty, sa predĺži.

 

12:27 - Ruská ropa je pre Európu menším problémom ako plyn

Prípadné obmedzenie alebo zastavenie dodávok ropy z Ruska kvôli aktuálnej situácii na Ukrajine by bolo pre Európu oveľa menším problémom ako v prípade plynu. Viac sa dočítate TU!

 

12:05 - Plynovod z Ruska do Európy by mohol viesť cez Turecko

Plynovod South Stream, ktorý má zabezpečiť dodávky zemného plynu z Ruska do Európy, by mohol prechádzať cez Turecko. Ak o to Moskva prejaví záujem, vláda v Ankare zváži túto možnosť, uviedol v stredu turecký minister energetiky Taner Yildiz. Plynovod má prepravovať zemný plyn z Ruska cez Čierne more a obísť tak Ukrajinu. Budúcnosť projektu je však pre krízu vyvolanú ovládnutím ukrajinského regiónu Krym Ruskom neistá. "Sme ochotní posúdiť akúkoľvek žiadosť o povolenie viesť plynovod cez turecké územie," povedal minister, ktorý má budúci týždeň v Ankare rokovať so zástupcom generálneho riaditeľa ruského plynárenského monopolu Gazprom Alexandrom Medvedevom. 

 

11:48 - Jaceňuk od Ženevy očakáva stabilizáciu situácie a obnovenie dialógu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil dnes Rusko, že prostredníctvom svojich síl vysielaných na organizovanie ozbrojených separatistov, ktorí útočia na ukrajinské sily a obsadzujú vládne budovy, "vyváža na Ukrajinu terorizmus".
      

Ruská vláda musí podľa Jaceňuka okamžite stiahnuť svoje diverzné skupiny i agentov rozviedky, odsúdiť teroristov a požiadať o ukončenie blokády administratívnych budov. Jaceňuk poznamenal, že ruská vláda - ak má záujem na stabilizácii situácie na Ukrajine - by mala k týmto krokom pristúpiť. Ukrajinský premiér sa však vyjadril, že má o tom "značné pochybnosti".

 

img

 

11:13 -  Do Slovjanska a Kramatorska prišli obrnené ruské vozidlá!

Šesť obrnených vozidiel pechoty s ruskou vlajkou na čele kolóny vstúpilo dnes do východoukrajinského mesta Slovjansk, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.
      

Na každom z vozidiel sedelo niekoľko mužov v maskovacích uniformách bez rozlišovacích znakov. Reuters pripúšťa, že môže ísť o proruských aktivistov. Muži sú vyzbrojení samopalmi typu Kalašnikov, granátometmi, nožmi a pištoľami.
      

Kolóna vozidiel zastala pred budovou radnice, ktorú už niekoľko dní okupujú proruskí separatisti. Táto kolóna vozidiel prišla do Slovjanska smerom od asi 15 kilometrov vzdialeného mesta Kramatorsk. Agentúra UNIAN napísala, že v Kramatorsku sa dnes proruskí aktivisti zmocnili šiestich obrnených vozidiel pechoty. Na pomoc im prišli ozbrojené osoby v maskáčoch, ktoré na Ukrajine dostali prezývku "zelení ľudkovia".  
      

Agentúra RIA Novosti na margo tejto udalosti napísala, že ukrajinskí vojaci prešli na stranu federalistov. Očitý svedok pre RIA Novosti uviedol, že obrnené transportéry najprv obkolesila skupina civilistov - väčšinou žien -, ktorí sa posádke snažili vysvetliť, že protestmi len bojujú za svoje práva. Potom na jeden z transportérov vyvesili ruskú vlajku a spolu s ukrajinskými vojakmi vošli do centra mesta, spresnil svedok.
      

Podľa Reuters nie je jasné, akým ozbrojeným silám obrnené vozidlá patria. Podľa agentúry UNIAN sa situácia opäť komplikuje aj v Donecku, kde sídlo mestskej rady obsadila skupina domobrany z Charkova. 
      

Asi 20 ľudí je ozbrojených samopalmi, bejzbalovými palicami a puškami. Cieľom ich akcie, ako uviedol jej vodca, je dosiahnuť súhlas kyjevskej vlády s vypísaním referenda o štatúte Doneckej oblasti. "Budeme tu, kým (vláda) naše požiadavky nesplní," vyhlásil pre UNIAN Oleksandr Zacharčenko. O situácii v Doneckej oblasti dnes na neverejnom zasadnutí rokuje v Kyjeve aj ukrajinský parlament. Poslanci si v rámci schôdze vypočujú správy o situácii a miere ohrozenia územnej celistvosti Ukrajiny, ktoré prednesú predstavitelia tzv. silových rezortov.  

 

10:44 - Putin varoval pred občianskou vojnou na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Ukrajina sa ocitla na pokraji občianskej vojny. Vyjadril sa tak v utorok večer počas telefonátu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou potom, čo ukrajinská armáda odštartovala "protiteroristickú operáciu" na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti obsadili viacero vládnych budov. Hovorca Putina Dmitrij Peskov informoval, že obaja lídri sa zhodli na nevyhnutnosti rokovaní o vzniknutej situácii. Rozhovory, na ktorých sa zúčastní Rusko, Ukrajina, EÚ aj USA sa budú konať vo štvrtok v Ženeve. Putin hovoril o Ukrajine aj s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom a organizáciu vyzval, aby odsúdila konanie Ukrajiny vo východných regiónoch.

 

Situácia v Donecku

 

 

10:42 - Ženevské rokovania s Ukrajinou ostávajú na programe

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že Rusko stále plánuje stretnutie s ukrajinskými predstaviteľmi na medzinárodnej konferencii v Ženeve, ktorá sa uskutoční vo štvrtok. Deň po prvom ukrajinskom vojenskom zásahu proti ruským separatistom na východe krajiny Lavrov na tlačovej konferencii v Hanoji povedal, že ženevské rozhovory "ostávajú na programe". Rusko opakovane pohrozilo zrušením rozhovorov s ukrajinskou vládou v prípade, ak použije proti proruským minitantom vojenskú silu. Od úteku proruského prezidenta Viktora Janukovyča z krajiny po protestoch vo februári Moskva tlačí na vedenie v Kyjeve, aby zmenilo ústavu a decentralizovalo vládu. Na štvrtkových rokovaniach o kríze na Ukrajine sa okrem vysokých predstaviteľov Ukrajiny a Ruska zúčastnia aj Američania a zástupcovia Európskej únie.

 

10:41 - Zeman: Na Ukrajine bojujú gangstri proti gangstrom

Český prezident Miloš Zeman v utorok hodinu diskutoval so študentmi Univerzity Hradec Králové. Potešil ich ubezpečením, že je proti školnému. Podporuje však vysoké penále za predlžovanie štúdia. Poslucháčov tiež poučil o udalostiach na Ukrajine, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz. Najväčšia aula univerzity bola preplnená už pol hodiny pred začiatkom a vošlo sa do nej okolo 500 študentov. Zeman ich pozitívne prekvapil - zabával ich bonmotmi, citátmi a dokazoval im svoju sloniu pamäť. Otázkam čelil trištvrte hodiny. Prezidenta možno tiež prekvapil veľký záujem vysokoškolákov o súčasné dianie na Ukrajine. "Ukrajina bude potrebovať silných vodcov, a nie jedného z gangstrov, ktorí vládli predtým, hoci by to bola aj žena s anjelským úsmevom a krásnymi vrkočmi," uviedol Zeman a na mysli mal ukrajinskú expremiérku Juliju Tymošenkovú. 

 

img

 

10:11 - Ukrajinská vláda má dôkazy o pôsobení ruských výsadkárov, tvrdí vicepremiér

Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema uviedol, že niet nijakých pochybností o pôsobení ruských výsadkárov na východe Ukrajiny, kde proruskí prívrženci federalizácie naďalej kontrolujú administratívne budovy v ôsmich mestách. Jarema tvrdí, že v mestách Kramatorsk a Slovjansk na východe Ukrajiny operuje jednotka Kupianka-1, patriaca pod 45. výsadkárský pluk dislokovaný neďaleko Moskvy. "Preto všetky Putinove a Lavrovove vyhlásenia, že na Ukrajine nie sú ruské vojská, sú klamstvom," vyhlásil Jarema. Ukrajinská tajná služba SBU dnes informovala, že v meste Melitopol v Záporožskej oblasti zadržala ukrajinského občana, ktorý je podozrivý zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou. 

 

09:32 - Ku Kramatorsku sa vydala kolóna obrnenej techniky ukrajinskej armády

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes uviedol, že štvorstranná schôdzka v Ženeve venovaná Ukrajine je stále na programe dňa. Zdôraznil však, že treba prestať s použitím sily voči demonštrantom na východe Ukrajiny. Na margo štvrtkových rokovaní v Ženeve Lavrov vyhlásil, že Moskva chce dosiahnuť, aby kyjevské vedenie rešpektovalo potreby obyvateľov juhovýchodnej Ukrajiny a nenasadzovalo proti nim armádu, čo - ako podotkol ruský diplomat - protirečí ukrajinským zákonom. Podľa Lavrovovho názoru sa musia "dohodnúť samotní Ukrajinci", ale všetci, ktorí sa považujú za priateľov Ukrajiny, by mali pomôcť vytvoriť podmienky pre dialóg a vykonanie ústavnej reformy.

 

 

Obrnené vozidlá pri Slavjansku

 

 

09:17 - Bild žiada odstránenie sovietskych tankov z pamätníka

Napredávanejší nemecký denník Bild v utorok spustil akciu. ktorej cieľom je odstránenie sovietskych tankov z centra Berlína, kde pripomínajú desiatky tisíc vojakov červenej armády, ktorí padli pri dobýjaní Berlína, centra nacistického Nemecka. Podľa denníka sú však dnes symbolom teroru a to najmä vo svetle súčasnej situácie na Ukrajine a marcových udalostí na Kryme. Nemcov preto vyzvali, aby posielal listy do parlamentu za odstránenie dvoch zelených tankov T-34 z blízkosti Brandenburskej brány. "V čase, keď ruské tanky ohrozujú slobodnú a demokratickú Európu, nechceme žiadne tanky pri Brandenburskej bráne," uvádza sa v utorňajšom vydaní populárneho periodika. Podľa neho bude pamiatka sovietskych vojakov viac uctená ich nespájaním s "hegemonickou vojenskou politikou dnešného kremeľského vedenia".

 

img

 

09:16 - Naftogaz je ochotný platiť za plyn, cena však musí klesnúť

Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz je pripravená zaplatiť za importovaný plyn z Ruska. Za tento plyn je však Naftogaz ochotný zaplatiť 268,5 USD za tisíc metrov kubických. Predstavitelia ukrajinskej spoločnosti o tom informovali v utorok. Pre druhý kvartál tohto roku však spoločnosť Gazprom určila cenu plynu pre Ukrajinu na 485 USD za tisíc metrov kubických. Spoločnosť Naftogaz zároveň uviedla, že podobnú ponuku zaslala spoločnosti Gazprom 4. apríla, no nedostala žiadnu odpoveď. "Naftogaz opakovane poslal svoj návrh o okamžitých platbách za dodávky importovaného plynu. Podmienkou ale je, že uzavrieme dohodu, ktorá stanoví cenu ruského plynu na úrovni 268,50 USD,“ uviedla spoločnosť Naftogaz. 

 

Námestie nezávislosi v Kyjeve pred a po protestoch

 

 

09:14 - Pohraničníci našli u štvorice mladých ľudí z Krymu 1,8 milióna hrivien

Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže zadržali dnes pri kontrole cestujúcich rýchlika Simferopol-Dnepropetrovsk na priechode Melitopol štvoricu ukrajinských občanov, obyvateľov Krymu, ktorí, ako vysvitlo po ich osobných prehliadkach, prepravovali 1,8 milióna hrivien (približne 120.000 eur). Tieto finančné prostriedky boli podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov určené na financovanie protiukrajinských mítingov na východe krajiny. Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na oficiálne zdroje. Podľa nich boli kuriérmi traja mladí muži a žena vo veku 25-30 rokov, ktorí najskôr tvrdili, že smerujú na svadbu, neskôr sa začali pri odpovediach na otázky pohraničníkov zamotávať. Kvarteto odovzdali už orgánom Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

 

08:13 - Putin vyzval OSN, aby odsúdila postup Kyjeva na východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom povedal, že Spojené národy a medzinárodné spoločenstvo by mali odsúdiť použitie sily ukrajinskou vládou na východe krajiny. Šéf Kremľa v telefonickom rozhovore podľa agentúry Reuters zdôraznil, že "ruská strana od OSN a medzinárodného spoločenstva očakáva jednoznačné odsúdenie týchto protiústavných krokov" ukrajinskej vlády. 

 

Pan Ki-mun ruskému prezidentovi povedal, že sa obáva eskalácie ukrajinskej krízy, ktorej zhoršenie by poškodilo všetky zúčastnené strany.  Kyjev sa v nedeľu rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustiť "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl.

 

img

 

08:08 - Aktivisti Pravého sektoru zadržiavajú v Kyjeve niekdajších členov Berkutu

Desiatky aktivistov hlásiacich sa k radikálnemu Pravému sektoru zablokovali dnes v budove odvolacieho súdu v Kyjeve skupinu niekdajších príslušníkov medzičasom zrušenej obávanej jednotky špeciálneho určenia Berkut v civile, ktorí sa tam dostavili, aby prejavili podporu svojmu exkolegovi podozrivému z účasti na streľbe do civilistov z Majdanu. Stúpenci extrémistickej organizácie - napriek úsiliu predstaviteľov justičnej inštitúcie o prelomenie ich blokády - trvajú na podmienke, ktorú stanovili pre prepustenie niekdajších členov Berkutu. Podľa ich predstáv by mali po jednom opustiť budovu a na kolenách sa ospravedlniť ukrajinskému ľudu za svoje zločiny.

 

08:06 - Veľká Británia je pripravená aj na finančné obete v záujme Ukrajiny

Veľká Británia je pripravená aj na finančné obete, aby prekazila úplnú destabilizáciu Ukrajiny ruskou stranou. Vyhlásil to dnes pre rozhlasovú stanicu BBC šéf britskej diplomacie William Hague. Minister odpovedal kladne na otázku, či by bola britská vláda ochotná aj na reakcie, ktoré by sa dotkli finančného centra v Londýne a spôsobili výpadky obchodných transakcií realizovaných s ruskými subjektmi. Na otázku, aké kroky Ruska by boli dôvodom pre prijatie podobných sankcií, však Hague odpovedal nepriamo, keď upozornil, že Rusko pracuje na destabilizácii Ukrajiny viacerými spôsobmi, preto nie je možné vyzdvihnúť jeden dôvod, ktorý by sa stal príčinou uvalenia ekonomických sankcií. Dodal však, že ak sa to stane opodstatnené, Londýn o tom bude vedieť.

 

08:04 - Rusko kritizovalo správu OSN o stave ľudských práv na Ukrajine

Rusko ostro kritizovalo správu OSN o ľudských právach, podľa ktorej etnickí Rusi na východe Ukrajiny neoprávnene tvrdia, že sú proti nim podnikané útoky, informovala dnes agentúra Reuters. "Človek má dojem, že správu niekto vyfabrikoval, aby zodpovedala vopred vytvoreným záverom," píše sa v dokumente ruského ministerstva zahraničných vecí vydanom po tom, čo dnes OSN zverejnila správu o stave ľudských práv na Ukrajine. 

 

06:42 - Biely dom odobril postup ukrajinskej vlády proti ruským separatistom

Postup vlády voči proruským ozbrojencom na východe Ukrajiny je oprávnený, pretože z ich strany ide o ohrozenie zákona a poriadku v krajine. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení Bieleho domu, z ktorého citovala agentúra Reuters.S rastúcim znepokojením z úlohy Ruska pri vyvolávaní nepokojov na východe Ukrajiny Spojené štáty "vážne zvažujú" zavedenie nových sankcií proti Moskve, ale nepočítajú s poskytnutím vojenskej pomoci Ukrajine, povedal hovorca Bieleho domu John Carney.

 

23:00 - Senátor McCain označil sankcie EÚ uvalené na Rusko za vtip

Sankcie, ktoré Európska únia uvalila na Rusko, vyznievajú "takmer ako vtip", povedal dnes počas svojej návštevy pobaltských republík americký senátor John McCain, korého citovala agentúra AP. McCain v Estónsku uviedol, že sankcie, ktoré EÚ zaviedla proti niektorým Rusom, sú "minimálne" a zároveň vyzval na "silné a pevné americké vedenie", ktoré má udávať tón odpovedi Západu na ruské účinkovanie v ukrajinskej kríze.

 

 

18:59 - Veliteľom Národnej gardy Ukrajiny sa stal generálporučík Stepan Poltorak

Parlament v Kyjeve schválil dnes dočasným ukrajinským prezidentom Oleksandrom Turčynovom navrhovaného Stepana Poltoraka za prvého veliteľa Národnej gardy Ukrajiny, o ktorej zriadení sa rozhodlo v uplynulých týždňoch. Stalo sa tak po neúspešnom pokuse spred dvoch týždňov v dnešnom treťom kole hlasovania, keď kandidáta podporilo 235 zákonodarcov. Informovala o tom agentúra UNIAN.

 

18:50 - Berlín chce od Moskvy jasné dištancovanie sa od násilia

Podpredseda nemeckej vlády Sigmar Gabriel v utorok vyzval Rusko na "verejné a jasné" dištancovanie sa od akejkoľvek formy násilia páchaného rusky hovoriacimi ozbrojencami na východe Ukrajiny. Podľa Gabriela tak Moskva zatiaľ neurobila, čo vyvoláva dojem, že situácia na Ukrajine eskaluje s jej súhlasom. Rusov zároveň varoval, že EÚ je pripravená na ďalšie ekonomické sankcie, aj keď nie je v nikoho záujme, aby sa tak stalo.

 

"Počul som a čítal, že ruská vláda odmietla zodpovednosť... No celý rad informácii ukazuje, že je v tom zapojená," povedal vicekancelár Gabriel, minister hospodárstva a energetiky a taktiež predseda SPD, ktorá spolu so stranou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej od decembra tvoria nemeckú vládu.

 

18:02 - K Slovjansku dorazili ukrajinskí vojaci s armádnou technikou

Do východoukrajinského mesta Slovjansk dorazila dnes kolóna vozidiel so stovkami ukrajinských vojakov a armádnou technikou. Novinárske zdroje priamo z mesta, v ktorom sú mimoriadne aktívni proruskí separatisti, však ešte pred časom tvrdili, že tam momentálne vládne pokoj, uviedlo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda a agentúra UNIAN. Agentúra Reuters však s odvolaním sa na oficiálne ukrajinské zdroje informovala o začatí protiteroristickej operácie v Slovjansku. Proruskými aktivistami zosadená primátorka Slovjanska Neľa Štepová poukázala už skôr na tisícky automatických zbraní a stovky mínometov, ktoré neznámi ozbrojenci rozdali v meste občanom. Podľa jej slov separatisti v noci nadnes postrelili muža, ktorý na kontrolnom stanovišti nesúhlasil s prehliadkou svojho auta. Primátorka tvrdí, že v meste nikto neželá pričlenenie k Ruskej federácii.

 

17:33 - Medvedev: Ukrajina je na pokraji občianskej vojny

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v utorok ostro skritizoval postup ukrajinskej armády na východe krajiny a zásahy voči proruským separatistom. "Na Ukrajine sa zase raz prelieva krv," uviedol v utorok prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Facebook. Ukrajina sa podľa neho v súčasnosti nachádza "na pokraji občianskej vojny". "Akcia viedla k reakcii. Zločin proti štátu viedol k ľudovým protestom v regiónoch. Je to reťaz reakcií na udalosti, politické aj ekonomické," dodal bez ďalšieho spresnenia toho, aký bude prípadný ďalší postup Moskvy v tejto veci.

 

17:26 - Z Kramatorsku prichádzajú správy o streľbe a výbuchoch na letisku

O streľbe a neprehľadnej situácii na letisku v Kramatorsku informujú dnes popoludní ukrajinské elektronické médiá. Podľa správ tlačovej agentúry UNIAN a internetového vydania novín Ukrajinska pravda sa tam podarilo odraziť útok neznámych ozbrojencov vybavených automatickými zbraňami. V ukrajinských bezpečnostných zložkách pri akcii nezaznamenali obete. Ruská spravodajská televízia RT s odvolaním sa na proruskú samoobranu informovala, že na letisku prišli o život štyri osoby a ďalšie dva utrpeli zranenia. Ruská tlačová agentúra RIA-Novosti priniesla informáciu, podľa ktorej ukrajinská armáda zaútočila na letisko obsadené aktivistami, medzi ktorými sú aj ranení, možno aj mŕtvi. Iná ruská tlačová agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že sa nad letiskom objavili štyri armádne stroje pravdepodobne typu SU-27, z ktorých spustili paľbu na samotné letisko. Podľa ukrajinských zdrojov niekoľko lietadiel a vrtuľníkov z letiska preventívne vzlietlo, aby sa zabránilo ich poškodeniu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona