Biely dom odmietol amnestiu pre Edwarda Snowdena

NETKY.SK • 17 December 2013, 06:53 • 2 min
Biely dom odmietol amnestiu pre Edwarda Snowdena

WASHINGTON - Hovorca Bieleho domu Jay Carney dnes odmietol dohady, že Spojené štáty by mohli udeliť amnestiu bývalému zamestnancovi americkej tajnej služby NSA Edwardovi Snowdenovi, ak by bol ochotný vrátiť dokumenty, ktoré má.

slovakia

left justify in out

"Naše stanovisko v tejto záležitosti sa vôbec nezmenilo," povedal Carney novinárom. "Pán Snowden bol obžalovaný z vynášania tajných informácií a tu v Spojených štátoch čelí obvineniu z ťažkého zločinu. Mal by byť vrátený do Spojených štátov čo najskôr, ako by to bolo možné," uviedol Carney. Dodal, že Snowdenovi by sa v USA dostalo úplného a spravodlivého procesu. Dokumenty, ktoré vďaka Snowdenovi unikli, odhalili podrobnosti rozsiahleho sledovania americkou tajnou službou NSA a vyvolali verejný hnev. Snowden dostal dočasný azyl v Rusku.

Informáciu, že NSA zvažovala udelenie amnestie svojmu bývalému pracovníkovi, podľa spravodajskej stanice BBC potvrdil Richard Ledgett, ktorý je v NSA zodpovedný za stanovenie rozsahu uniknutých dokumentov odhaľujúcich špionážnu aktivitu USA. Riaditeľ NSA Keith Alexander však takýto návrh zamietol. Podľa Ledgetta bolo prezradenie tajných údajov pre NSA "skazonosné".

Ledgett v skoršom rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že je hlboko znepokojený osudom nezverejnených prísne tajných materiálov, ktoré sa nachádzajú medzi 1,7 miliónmi položiek vo vlastníctve Snowdena. Predpokladá sa pritom, že Snowden z nich dosiaľ publikoval iba jedno percento.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies