Biely dom finalizuje plán na zatvorenie väzenia na Guantáname

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 06:46 • 2 min
Biely dom finalizuje plán na zatvorenie väzenia na Guantáname

WASHINGTON - Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu finalizuje plán na definitívne uzatvorenie väzenia na americkej základni Guantánamo na Kube. Oznámil to dnes hovorca Bieleho domu Josh Earnest, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Barack Obama už pri nástupe do funkcie pred viac ako šiestimi rokmi prisľúbil zrušenie vojenského väzenia na Guantáname, ktoré podľa neho poškodzuje obraz USA vo svete a v konečnom dôsledku tak slúži propagande teroristov. Doteraz to však urobiť nemohol, hlavne pre nesúhlas oponentov v americkom Kongrese.


Hovorca Bieleho domu dnes potvrdil, že bezpečnostní činitelia prezidentskej administratívy pracujú na pláne na "bezpečné a zodpovedné uzavretie" väzenského tábora na Guantáname. Podľa jeho slov sú prípravy plánu už "v záverečných fázach". Po dokončení ho chce Obama predložiť americkému Kongresu.


Ukončenie činnosti zariadenia, v ktorom sú zadržiavané osoby podozrivé z terorizmu, a to väčšinou bez vznesenia obvinení a súdneho procesu, je podľa Earnesta v prioritnom záujme národnej bezpečnosti Spojených štátov, a tiež v záujme amerických daňových poplatníkov.


Administratíva chce podľa Earnesta naďalej znižovať počet väzňov na Guantáname prostredníctvom transferov do iných krajín. Plánuje tiež pokračovať v stíhaní zadržiavaných osôb v rámci systému amerických vojenských komisií.
Hovorca Bieleho domu tak potvrdil informáciu republikánskeho senátora Johna McCaina, ktorý o prípravách plánu na uzavretie väzenia na Guantáname Obamovou vládou hovoril ešte už v júni tohto roku.


V súčasnosti sa Guantáname stále nachádza 116 väzňov, čo nie je ani polovica z počtu osôb, ktoré tam boli zadržiavané v roku 2009, keď Obama nastúpil do Bieleho domu. Na realizáciu pripravovaného plánu nemá súčasný demokratický prezident USA veľa času, keďže jeho posledné funkčné obdobie sa skončí v januári


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies