Biely dom chce spolupracovať s Nemeckom napriek špionážej kauze

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 17:50 • 2 min
Biely dom chce spolupracovať s Nemeckom napriek špionážej kauze

WASHINGTON - Biely dom dnes odmietol komentovať rozhodnutie nemeckej vlády, ktorá požiadala predstaviteľa amerických tajných služieb pôsobiaceho v Berlíne, aby opustil územie krajiny.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil však nutnosť pokračovania spolupráce s Nemeckom napriek súčasným sporom týkajúcich sa údajnej americkej špionáže namierenej voči Berlínu. 
     

"Zaznamenali sme tieto správy a údajnú záležitosť týkajúcu sa tajných služieb nebudeme komentovať. Náš vzťah s Nemeckom na úrovni bezpečnosti a spravodajských služieb je však veľmi dôležitý a zaisťuje bezpečnosť Nemcov i Američanov," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Caitlin Haydenová. 
     

Zdôraznila pritom zásadný význam pokračovania spolupráce medzi oboma krajinami "vo všetkých oblastiach". Spojené štáty podľa hovorkyne zostanú v kontakte s nemeckou vládou prostredníctvom "príslušných kanálov". 
     

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert dnes oznámil, že predstaviteľ amerických tajných služieb, pôsobiaci na veľvyslanectve USA v Berlíne, bol požiadaný, aby opustil Nemecko. Vláda kancelárky Angely Merkelovej prijala toto opatrenie po odhalení dvoch údajných špiónov, ktorí mali v Nemecku pracovať pre Spojené štáty.
     

Podľa agentúry DPA ide o prvý prípad od druhej svetovej vojny, keď Nemecko podniklo podobný krok voči diplomatovi USA.
     

Agentúra DPA citovala zdroje z Berlína, podľa ktorých sa opatrenie týka "rezidenta" americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), pôsobiaceho s vedomím nemeckých úradov s diplomatickým krytím na veľvyslanectve USA v Berlíne. Nemá však dôjsť k jeho vyhláseniu za nežiaducu osobu, čo sa pokladá za oficiálnu formu vyhostenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies