Bielu vranu dostali kňaz Srholec, reportér Bán a doktor i sestra z Piešťan

NETKY.SK • 18 November 2015, 09:09 • 2 min
Bielu vranu dostali kňaz Srholec, reportér Bán a doktor i sestra z Piešťan

BRATISLAVA – Kňaz Anton Srholec, reportér Andrej Bán, doktor Alan Suchánek i sestra Magdaléna Kovačovičová z piešťanskej nemocnice sú tohtoročnými držiteľmi ocenenia Biela vrana. Po ôsmy raz ich dnes v Bratislave slávnostne odovzdali občianske združenia Aliancia Fair-play a VIA IURIS.

slovakia

left justify in out

Rímsko-katolícky kňaz, salezián a dlhoročný predseda Konfederácie politických väzňov Anton Srholec získal ocenenie za dlhodobý prínos. Patrí medzi kritikov pomerov v cirkvi, aktívne sa zapája do spoločenskej diskusie a rôznych demonštrácií. Keďže momentálne bojuje s rakovinou, po ocenenie si zo zdravotných dôvodov neprišiel osobne. Za kňaza hovoril Štefan Hríb z týždenníka .týždeň.

 

"Väčšinu bielych vrán porota odovzdá za odvahu, občianske postoje a schopnosť neuhnúť. Mám ale pocit, že Anton dostal toto ocenenie za lásku," povedal Hríb.

 

Srholca dlhé roky väznili, prichytili ho pri úteku za štúdiom teológie v zahraničí. Neskôr pobudol v Taliansku, kde ho pápež vymenoval za kňaza. Kňazské povolanie však nemohol vykonávať, štát mu odobral aj súhlas na pôsobenie v duchovnej správe. Po revolúcii mu arcibiskup Sokol súhlas neobnovil a Srholec doteraz nemôže verejne kázať v kostoloch. Od roku 1992 pomáha ľuďom bez domova, ktorým založil resocializačné centrum Resoty.

 

Ocenenie za dlhodobý prínos získal aj reportér a fotograf Andrej Bán. "Vyznávam zásadu cestovať, hovoriť s ľuďmi osobne, byť pre čitateľa okom a uchom, cez ktoré sa dozvie príbehy," uviedol. Chce sa o to snažiť, dokedy bude mať silu.

 

Bán fotí pre časopisy doma i v zahraničí, v ostatnom období najmä pre .týždeň. Je autorom dvoch fotokníh – Iné Slovensko a Kosovo. Konflikt v Kosove podrobne mapoval. Je tiež autorom námetu dokumentárnych filmov Tisove tiene a My zdes. V roku 1999 založil humanitárnu organizáciu Človek v ohrození, dlhé roky bol v jej vedení. Rozbiehal zbierku pre obete cunami v Ázii, zasadil sa napríklad aj o koordináciu organizácií po ničivých povodniach na východe Slovenska.

 

Doktor Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová ako členovia Správnej rady Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch upozornili počas vlaňajšej jesene na nákup predraženého CT prístroja. Svojím svedectvom spustili vlnu verejného záujmu, ktorá viedla k odstúpeniu viacerých vysokopostavených politikov i zrušeniu samotného nákupu. Ocenení podnikli aj právne kroky proti nezákonnej zmene správnej rady nemocnice. Vyšetrovateľ pred nedávnom v prípade obvinil ôsmich ľudí.

 

"My sme v správnej rade upozorňovali, že povieme verejnosti, čo sa deje. Povedali nám, že sme smiešni," zaspomínal si Suchánek. Slovensko je podľa jeho slov prerastené korupciou. "Preto sme sa snažili urobiť aspoň niečo na malom kúsku. Treba predsa ukázať, že sa to dá. Inak sa tu nič nezmení," dodal. Podľa Kovačovičovej nie sú raritou v zdravotníctve. Tvrdí, že odvážnych ľudí sa v tomto rezorte nájde viac.

 

Laureátov ôsmeho ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátormi ocenenia. Jej členmi boli filozof Egon Gál, riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák, novinár Marián Leško, programová riaditeľka Nadácie Pontis Monika Smolová, novinár a spisovateľ Martin M. Šimečka a herečka Emília Vášáryová. Súčasťou Rady boli aj zástupcovia Aliancie Fair-play a VIA IURIS. Sošky na mieru pre každého z laureátov vytvoril výtvarník Fero Guldan.

 

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa od roku 2008.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies