Bieloruský režim ide po krku novinárom! Najvyšší súd sa rozhodol zrušiť novinárske združenia

NETKY.SK • 28 August 2021, 17:50 • 2 min
Bieloruský režim ide po krku novinárom! Najvyšší súd sa rozhodol zrušiť novinárske združenia

KYJEV - Bieloruský najvyšší súd nariadil zrušenie najväčšej nezávislej novinárskej organizácie v krajine.

slovakia

left justify in out

Likvidácia Bieloruského združenia novinárov je ďalším krokom úradov v potláčaní disentu. Nasleduje po väzbe zhruba 30 novinárov a raziách v kanceláriách médií, blokovaní mediálnych webstránok či zatvorení PEN Centra - združenia spisovateľov, ktoré viedla držiteľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Alexijevičová.

Oficiálny dôvod rozhodnutia súdu je, že dve zo šiestich pobočiek združenia ukončili nájomné zmluvy. Organizácia obvinenia poprela, ale nebola schopná poskytnúť dokumenty, ktoré by potvrdili jej tvrdenie, keďže jej kancelárie po raziách v júli uzavreli a zariadenia jej skonfiškovali.

„Naďalej budeme vykonávať svoju prácu bez ohľadu na rozhodnutie súdov, ktoré nemotorne plnia politický poriadok orgánov,“ reagoval šéf organizácie Andrej Bastunec pre agentúru AP. „Rozširovanie priestoru pre slobodu prejavu je úlohou organizácie už po viac ako štvrťstoročie, ale teraz v Bielorusku nastali najtemnejšie časy,“ dodal.
 

Prečítajte si tiež: Europoslanci vystupujú kriticky proti situácii v Bielorusku, ktorá trvá už rok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies