Bielorusko uvažuje o úvere od MMF za 3 mld. USD, nevylučuje reformy

NETKY.SK • 2 December 2015, 08:14 • 2 min
Bielorusko uvažuje o úvere od MMF za 3 mld. USD, nevylučuje reformy

MINSK - Bielorusko má záujem o získanie úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF) a výmenou za poskytnutie financií je ochotné pristúpiť aj na niektoré reformy. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry má Bielorusko záujem o 10-ročný úver v hodnote 3 miliardy USD (2,83 miliardy eur). Prezident Alexander Lukašenko, ktorý krajine vládne od roku 1994, uviedol, že pôžička od MMF je výhodnejšia než iné alternatívy, vrátane dohody s blízkym spojencom Ruskom. Dodal, že počas rozhovorov s predstaviteľmi MMF bol otvorený viacerým reformám, podrobnostiam sa však vyhol.

 

"Nepovedal som im nie ani pri jednej z tém," povedal Lukašenko v súvislosti s návštevou zástupcov MMF, ktorí boli v Bielorusku od 9. do 20. novembra. "Neurobil som to ani pri diskusii o clách, dôchodkovom veku či mzdách," dodal s tým, že prípadné zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo súčasnej úrovne 55 rokov u žien a 60 rokov u mužov si bude vyžadovať diskusiu. Ešte pred necelým mesiacom pritom Lukašenko akékoľvek výzvy na štrukturálne hospodárske reformy odmietal.

 

Bieloruská ekonomika, z ktorej 80 % je stále v rukách štátu, však v poslednom období zápasí s veľkými problémami. Do tých sa dostala najmä v dôsledku vysokej previazanosti s Ruskom, na ktoré doliehajú nízke ceny ropy a sankcie Západu. Za prvých deväť mesiacov tohto roka zaznamenala ekonomika Bieloruska medziročný pokles o 3,7 % a zahraničný dlh dosiahol na začiatku novembra 12,5 miliardy USD.

 

(1 EUR = 1,0600 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies