Bielorusko ukladá odvetné sankcie voči Európskej únii

NETKY.SK • 2 Október 2020, 13:15 • 2 min
Bielorusko ukladá odvetné sankcie voči Európskej únii

MINSK - Bieloruské orgány zavádzajú od piatku vlastný sankčný zoznam. Ide o reakciu na vízové sankcie EÚ voči bieloruským úradníkom. Minsk pohrozil vystúpením zo spoločných programov a prerušením diplomatických vzťahov s Európskou úniou. Informovalo Ministerstvo zahraničných vecí republiky.

slovakia

left justify in out

„V súvislosti s vízovými sankciami, ktoré EÚ prijala proti niekoľkým bieloruským úradníkom, zavádza bieloruská strana odvetný zoznam sankcií od dnešného dňa. V súlade so zavedenou civilizovanou diplomatickou praxou ho nebudeme zverejňovať,uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničia.

 

Ministerstvo zahraničných vecí upresnilo, že jednotný zoznam osôb obmedzených na vycestovanie do zahraničia je platný aj v rámci integračných združení, medzi ktoré patrí aj Bielorusko.

 

img

 

Bielorusko je aj naďalej odhodlané viesť dialóg, ale kroky EÚ ho nútia prijať vhodné opatrenia na ochranu národných záujmov republiky, uviedlo ministerstvo zahraničia.  „Sankcie boli zavedené ako represívne opatrenia v skutočnosti za to, že Bielorusko nesúhlasilo s plnením súboru ultimátnych požiadaviek, ktoré by žiadny suverénny štát, ktorý sám seba váži, nesplnil,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

„Bielorusko bolo vždy v svojich slovách a v činoch proti konfrontácii. Sme za dialóg a porozumenie. Ale ako suverénny štát budeme tiež rozhodne, aj keď nie bez ľútosti, reagovať na nepriateľské kroky, aby sme prirodzene chránili naše národne záujmy“.

 

img

 

Ministerstvo zahraničných vecí poukázalo na to, že zvýšený sankčný tlak EÚ na Bielorusko by mohol viesť k prerušeniu diplomatických vzťahov a vystúpeniu Minska zo spoločných programov. Ministerstvo tiež varovalo Európsku úniu pred odvetnými opatreniami v prípade prehodnotenia vzťahov s Bieloruskom.  „EÚ sa nám vyhráža, že prehodnotí svoje vzťahy s Bieloruskom. Bude to jeho voľba. Bieloruská strana je tak isto pripravená na podobné prehodnotenie vzťahov a bude aj naďalej primerane reagovať na akékoľvek nepriateľské kroky,uviedli na ministerstve.

 

Správa tiež konštatuje, že namiesto budovania nových vízových plotov, bieloruské ministerstvo zahraničia žiada, aby Európska únia otvorila hranice pre všetkých Bielorusov, nielen pre tých ktorých si vyberie.

 

EÚ schválila balík sankcií proti približne 40 bieloruským úradníkom, ale neuložila osobné sankcie voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, pretože by to oslabilo požiadavky Bruselu na dialóg sprostredkovaný OBSE s opozíciou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies