Bielorusko sťahuje zo Švédska zvyšok personálu svojho veľvyslanectva

NETKY.SK • 8 August 2012, 10:55 • 2 min
Bielorusko sťahuje zo Švédska zvyšok personálu svojho veľvyslanectva

Bielorusko sťahuje zo Švédska zvyšok personálu svojho veľvyslanectva - Politika Bielorusko dnes oznámilo, že sťahuje zo Švédska zvyšný personál svojho veľvyslanectva. Ide o najnovší vývoj v diplomatickej roztržke, spôsobenej prodemokratickou akciou, v rám

slovakia

left justify in out

Bielorusko dnes oznámilo, že sťahuje zo Švédska zvyšný personál svojho veľvyslanectva. Ide o najnovší vývoj v diplomatickej roztržke, spôsobenej prodemokratickou akciou, v rámci ktorej ľahké švédske lietadlo preniklo do vzdušného priestoru autokratického štátu a zhodilo stovky plyšových medvedíkov s výzvami na rešpektovanie ľudských práv. Bielorusko dnes zároveň vyzvalo Štokholm, aby urobilo rovnaký krok so svojimi diplomatmi v Minsku.
      Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že neprerušuje vzťahy so Švédskom. Tento krok však predstavuje vystupňovanie sporu a podľa predpokladov určite zhorší už aj tak napäté vzťahy medzi Európskou úniou a bývalou sovietskou republikou, píšu svetové agentúry.
      Bielorusko 3. augusta vyhostilo švédskeho veľvyslanca po škandále zo 4. júla, keď Švédi spustili nad bieloruským územím na padákoch stovky plyšových medvedíkov s prodemokratickými výzvami. Nezvyčajnú akciu uskutočnila švédska spoločnosť pre vzťahy s verejnosťou, ktorá si na tento účel prenajala ľahké lietadlo. Minsk vtedy vysvetlil vyhostenie ambasádora Stefana Erikssona tým, že sa stretával s domácou opozíciou.
      Švédsko v reakcii rozhodlo, že nastupujúci bieloruský veľvyslanec nebude vítaný, a požiadalo tiež dvoch ďalších bieloruských diplomatov, aby odišli zo škandinávskej krajiny.
      Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vo vyhlásení ešte uviedlo, že Minsk sťahuje zvyšok svoj personálu na ambasáde, lebo Švédsko zhoršilo situáciu, keď vyhostilo dvoch bieloruských diplomatov a odmietlo novému bieloruskému veľvyslancovi, aby prevzal svoj úrad v Štokholme.
      "V tejto súvislosti bola bieloruská strana donútená urobiť rozhodnutie a stiahnuť svoj personál z veľvyslanectva vo Švédsku a povolať ho späť do Bieloruska," vysvetľovalo vyhlásenie.
      Incident s plyšovými medvedíkmi bol pre autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka ponižujúci. Pri moci v Bielorusku je od roku 1994 a má zlé vzťahy so Západom kvôli tvrdej politike voči svojim politickým odporcom.
      K situácii sa dnes vyjadril aj švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt. Na sociálnej sieti Twitter oznámil, že Bielorusko vyhodilo z Minska všetkých švédskych diplomatov.
      Bildt, ktorý pravidelne využíva Twitter na komunikovanie, ďalej napísal, že Lukašenkov "strach z ľudských práv dosahuje novú silu".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies