Bielorusko škrtlo z meny štyri nuly a začalo vydávať nové peniaze

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 17:33 • 2 min
Bielorusko škrtlo z meny štyri nuly a začalo vydávať nové peniaze

MINSK - Bielorusko najväčšou peňažnou reformou od získania nezávislosti v roku 1991 zrušilo zo všetkých súm štyri nuly. Bankovku v hodnote 10.000 BYR (0,45 eura) nahradí jednorubľovou mincou.

slovakia

left justify in out

Nové peniaze sú od dnes v obehu a pôvodné majú úplne nahradiť najneskôr do konca roka 2021. Okrem bankoviek s hodnotou do 500 BYR sa vydávajú aj mince v hodnote od jednej kopejky do dvoch rubľov.

 

Bieloruskí podnikatelia tento krok privítali. "Súčasné sumy sa nevmestia na cenovky a pripomínajú skôr telefónne čísla," skonštatoval z podnikateľského združenia Sergej Balykin.

 

Prezident Alexander Lukašenko oznámil zmeny v novembri minulého roka a centrálna banka informovala, že reforma nemá vplyv na výmenný kurz ani infláciu. Podľa expertov ide skôr o kozmetickú operáciu s cieľom uľahčiť používanie meny.

 

Bielorusko už v roku 2000 škrtlo tri nuly a podobný krok urobilo aj susedné Rusko v roku 1998. Bieloruské hospodárstvo je veľmi prepojené s ruským a v súčasnosti trpí dôsledkami krízy v Rusku vyvolanej prepadom cien ropy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies