Bielorusko sa vzdá zásob vysoko obohacovaného uránu

NETKY.SK • 1 December 2010, 12:26 • 2 min
Bielorusko sa vzdá zásob vysoko obohacovaného uránu

Bielorusko sa vzdá zásob vysoko obohacovaného uránu

slovakia

left justify in out

img

Bielorusko dnes prisľúbilo, že do roku 2012 sa vzdá svojich zásob vysoko obohateného uránu, ktoré by mohli byť použité na výrobu jadrových zbraní.
      Dohodu oznámili po stretnutí bieloruského ministra zahraničných vecí Sergeja Martynova so šéfkou americkej diplomacie Hillary Clintonovou na summite Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorý sa koná v kazašskej Astane.
      Ministri vo vyhlásení uviedli, že Washington poskytne Minsku technickú a finančnú pomoc na to, aby sa mohlo zbaviť vysoko obohateného uránu. Jeho množstvo nespomenuli, predpokladá sa však, že Bielorusko ho má dostatok na najmenej niekoľko atómových bômb.
      Bielorusko sa v roku 1994 vzdalo jadrových zbraní, ktoré v krajine zostali po rozpade Sovietskeho zväzu, ponechalo si však zásoby uránu. Tie chce eliminovať do najbližšieho summitu o jadrovej bezpečnosti v roku 2012. Prvý summit v rámci iniciatívy prezidenta USA Baracka Obamu sa konal v apríli tohto roka, výsledkom je ambiciózny cieľ zabezpečiť všetok nukleárny materiál na svete do štyroch rokov - aby sa nedostal do rúk teroristov.

Zdroj: TASR/Reuters,AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies