Bielorusko nakupuje viac ropy vo Venezuele

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 07:13 • 2 min
Bielorusko nakupuje viac ropy vo Venezuele

Bielorusko nakupuje viac ropy vo Venezuele

slovakia

left justify in out

img

Bielorusko začalo dovážať viac ropy z Venezuely, hoci je drahšia než ropa z Ruska. Napriek vyšším nákladom sa Minsk zúfalo usiluje o diverzifikáciu dodávateľov tejto strategickej suroviny.
      Obchodníci uviedli, že mozirská rafinéria tento mesiac z celkového množstva spracuje len 55 % suroviny dodanej z Ruska a zvyšok do 100 % doplní importom z Venezuely.
      Bielorusko platilo v máji za venezuelskú ropu 656 USD (511,38 eura) za tonu, kým Rusi mu ju dodávali od januára do mája v priemere po 394 USD. Tento mesiac by malo nakúpiť 240.000 ton venezuelskej ropy, čo bude o 80.000 ton viac ako v júni. Ropa sa dopravuje po mori do ukrajinských čiernomorských prístavov a odtiaľ do bieloruských rafinérií.
      Medzinárodný menový fond (MMF) vypočítal, že zavedením ruského vývozného cla na ropu dodávanú Bielorusku nad rámec jeho ročnej spotreby príde krajina asi o 2 miliardy USD ročne.
      Bielorusko však môže dovážať z Ruska bez cla 46 miliónov ton ropy, ktorú potrebuje na chod svojej ekonomiky. Predtým Minsk lacnú ruskú ropu, ktorú dostával nad vlastné potreby, predával so ziskom na západných trhoch.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies