Bieloruské úrady zaviedli 30-percentné poplatky za výmenu rubľa

NETKY.SK • 19 December 2014, 17:59 • 2 min
Bieloruské úrady zaviedli 30-percentné poplatky za výmenu rubľa

MINSK - Bieloruská centrálna banka v piatok oznámila zavedenie 30-percentných poplatkov na výmenu domácej meny za zahraničnú v snahe zastaviť nerastajúcu paniku spôsobenú prudkým pádom hodnoty ruského rubľa.

slovakia

left justify in out

Nariadenie platí pre fyzické osoby aj podniky, ktoré používajú bieloruské ruble na nákup zahraničných valút. Úrady tak konajú v reakcii na zvýšený záujem o výmenu domácej meny napriek jej aktuálnej stabilite. V tejto veci vo štvrtok verejne vystúpil aj prezident krajiny Alexander Lukašenko, ktorý žiadal, aby sa obchodné transakcie medzi jeho krajinou a Ruskom v budúcnosti neúčtovali v ruských rubľoch, ale v amerických dolároch, prípadne eurách.

 

Do Ruska, ktoré je pre Bieloruska hlavným obchodným partnerom, smeruje viac ako polovica bieloruského exportu. Základnými vývoznými artiklami sú nákladné autá, traktory a priemyselné zariadenia. Zhruba 92 percent transakcií sa v súčasnosti uskutočňuje v rubľoch. Ruské hospodárstvo a národná mena však momentálne trpia následkom výrazného poklesu cien ropy na svetových trhoch a sankcií západných krajín uvalených na Moskvu v dôsledku anektovania Krymu a podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny. Ruská ekonomika tak smeruje do recesie, pričom ruský rubeľ od začiatku roka voči doláru stratil takmer 50 percent hodnoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies