Bieloruská obec Višneva si tiež uctila pamiatku svojho rodáka Šimona Peresa

NETKY.SK • 30 September 2016, 15:03 • 2 min
Bieloruská obec Višneva si tiež uctila pamiatku svojho rodáka Šimona Peresa

Minsk - Hold zosnulému izraelskému exprezidentovi Šimonovi Peresovi vzdali aj obyvatelia bieloruskej obce Višnevo, kde sa v roku 1923 narodil. Informoval izraelský spravodajský portál Ynetnews.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia obce sa na mieste, kde stál dom, v ktorom sa Peres narodil ako Szymon Perski, zišli už v stredu, keď sa v médiách objavila správa o jeho smrti v dôsledku masívneho krvácania do mozgu, ktoré ho postihlo pred dvoma týždňami.

 

"Šimon Peres preslávil našu obec svojím životom a prácou a my sme cítili povinnosť vzdať mu úctu," uviedol 63-ročný Oleg Demidčik, ktorý poznamenal, že Višnevo nikdy nezabudne na svojho slávneho rodáka. Peres opustil Európu ako desaťročný. Jeho príbuzní, ktorí vo Višneve zostali, počas druhej svetovej vojny zahynuli v koncentračných táboroch.

 

Pri príležitosti Peresových 90. narodenín sprístupnili v jeho rodnej obci stálu expozíciu fotografií z jeho raného detstva i neskoršieho života. Na budove postavenej na mieste, kde stával dom jeho rodičov, je od roku 2013 pamätná tabuľa s nápisom: "Na tomto mieste sa 2. augusta 1923 narodil Šimon Peres, syn Jicchaka a Sáry Perských, laureát Nobelovej ceny a deviaty prezident štátu Izrael".

 

S návrhom vytvoriť stálu expozíciu venovanú Peresovi prišiel v roku 2012 zakladateľ organizácie Limmud na podporu vzdelávania židovskej mládeže v krajinách bývalého ZSSR Chaim Chesler a Peresov dlhoročný poradca Joram Dori, ktorý vysoko ocenil, že obyvatelia obce si uctili pamiatku svojho zosnulého rodáka.

 

Na Peresa spomínali aj v Ben Šemene - terajšej dedine typu mošav, ktorá sa od roku 1939 stala jeho domovom. Práve tam Peres vstúpil do mládežníckej vojenskej organizácie Hagana a zoznámil sa aj so svojou manželkou Sonjou. Portál Ynetnews pripomenul, ako Peres v minulosti hovorieval, že jeho korene sú v Ben Šemene. O tejto dedine svojej mladosti sa zmienil aj prejave, ktorý preniesol v roku 1994 pri príležitosti udelenia Nobelovej ceny za mier.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona