Bieloruská jadrová elektráreň opäť bude vyrábať elektrinu

NETKY.SK • 19 November 2020, 17:28 • 2 min
Bieloruská jadrová elektráreň opäť bude vyrábať elektrinu

Podľa spoločnosti Rosatom ide o pomoc životnému prostrediu, Litva to považuje za národné ohrozenie.

slovakia

left justify in out

KYJEV –Ide o jadrovú elektráreň v bieloruskom meste Astravec, ktorá sa nachádza neďaleko hranice s Litvou. Dočasne bola však zastavená pár dní po uvedení do prevádzky.

 

Elektrina sa opätovne začne vyrábať  vo štvrtok. Bieloruský minister energetiky povedal, že reaktor v prvom bloku využíva maximum kapacity 1 200 megawattov len na úrovni 40 %. Litva túto elektráreň, ktorá je len 40 km, kritizuje. Vilnius ju dokonca považuje za ohrozenie národnej bezpečnosti.

 

 

Ruská spoločnosť Rosatom, ktorá komplex postavila, nesúhlasí s Litvou. Elektráreň považuje za modernú, ktorá spĺňa najprísnejšie medzinárodné štandardy.

 

To mala podľa nich potvrdiť aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA) v rámci OSN. Bielorusko takto podľa Rosatom dokáže znížiť emisie oxidu uhličitého, a to až v rozsahu do 10 miliónov ton ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona