Bielorus verejne urážal prezidenta Lukašenka. Súd ho poslal na 1,5 roka za mreže

NETKY.SK • 14 September 2021, 21:47 • 2 min
Bielorus verejne urážal prezidenta Lukašenka. Súd ho poslal na 1,5 roka za mreže

MINSK - Muž na súde uviedol, že sa nechal ovplyvniť masívnou antikampaňou proti Lukašenkovi. Ku skutku sa priznal a oľutoval ho.

slovakia

left justify in out

Súd v Bielorusku odsúdil v utorok muža z Brestskej oblasti na jeden a pol roka odňatia slobody za to, že verejne urazil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestnu prokuratúru.

 

Na súde priznal "vinu"

Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že "pán S. bol obvinený z verejného urážania a ohovárania prezidenta Bieloruskej republiky". Súd muža uznal za vinného a odsúdil ho na odňatie slobody v trvaní jedného roka a šiestich mesiacov.

 

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že odsúdený muž 20. augusta 2020 zverejnil v rámci sociálnej siete Telegram obrázok Lukašenka, pod ktorý "napísal na adresu prezidenta vymyslené urážky a klebety". Podľa prokuratúry sa muž k svojmu činu priznal a oľutoval ho. Uviedol tiež, že sa nechal ovplyvniť informáciami z rozličných sociálnych sietí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Bieloruský režim ide po krku novinárom! Najvyšší súd sa rozhodol zrušiť novinárske združenia

 

Masové protesty

V Bielorusku vypukli vlani masové protesty po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo najvýraznejšiu líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli výsledky voľby sfalšované.

 

Bieloruská spravodajská služba KGB 11. februára oznámila, že situácia v krajine je stabilizovaná a protesty sa tam už prakticky viac nekonajúV krajine tesne po voľbách začali masívne vyšetrovať niekoľkých lídrov opozície, ako aj ľudí, ktorí sa na protestoch rozhodli vystúpiť proti prezidentovi.

 

Koncom júla generálny prokurátor Andrej Šved uviedol, že v priebehu roka, ktorý od volieb uplynul, sa v krajine začalo viac ako 4 200 trestných konaní v súvislosti s protestnými akciami. Tieto trestné konania podľa jeho slov súvisia s extrémizmom a terorizmom.

 

Prečítajte si tiež: Na východe Poľska vyhlásili výnimočný stav. Dôvodom sú migranti

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona