Bielidlo môže vyliečiť zápalové ochorenia kože

NETKY.SK • 18 November 2013, 14:44 • 2 min
Bielidlo môže vyliečiť zápalové ochorenia kože

BRATISLAVA - Zriedené domáce bielidlo môže pomáhať pacientom trpiacim zápalovými ochoreniami kože. Tvrdia to vedci zo Stanford University v Kalifornii.

slovakia

left justify in out

Pri testoch na myšiach si všimli, že bielidlo okrem zabitia baktérií na koži zvieraťa, blokuje chemickú zlúčeninu, ktorá spúšťa zápalovú reakciu v koži. Zápal je pritom prirodzenou reakciou imunitného systému organizmu, môže sa však vymknúť z rúk.

Závažnou dermatitídou, teda zápalom kože, často trpia ľudia liečení rádioterapiou. Tá síce ničí tumor, no jej vedľajším účinkom je práve zápal. "Nízke dávky bielidla môžu zlepšiť následky po rádioterapii," vyhlásil dermatológ Thomas Leung. "Bielidlo má potenciál aj pri liečbe zápalov spôsobených preležaninami či diabetickými vredmi," dodal. 

Okrem liečivých účinkov vedci spozorovali, že bielidlo malo na testovaných myšiach protistarnúci efekt. Po dvoch týždňoch kúpeľov v bielidle si myš rýchlejšie vytvárala nové kožné bunky. Zmenu však vedci spozorovali len pod mikroskopom. Voľným okom sa myš nejavila mladšia. 

Aj napriek liečivému potenciálu bielidla vedci neodporúčajú ľuďom trpiacim dermatitídou, aby bielidlo sami používali na liečenie svojich ťažkostí. "Výskum je ešte na začiatku, a hoci znie sľubne, musia sa urobiť  ďalšie testy," upozornil Graham Johnston z Britskej asociácie dermatológov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies