Bielenie údajov v karte pacienta pripravilo Ďurišovú aj o post prednostky

NETKY.SK • 13 November 2013, 19:00 • 2 min
Bielenie údajov v karte pacienta pripravilo Ďurišovú aj o post prednostky

NITRA – Dekanka Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Eva Sollárová dnes rozhodla o odvolaní Aleny Ďurišovej z funkcie prednostky detskej kliniky Fakultnej nemocnice v Nitre. Dekrét o odvolaní nadobudne právoplatnosť až po jeho podpísaní riaditeľom nemocnice Jozefom Valockým.

slovakia

left justify in out

Ten už v októbri odvolal Ďurišovú aj z funkcie námestníčky riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť. Dôvodom je bielenie údajov v dokumentácii pacienta v nitrianskej nemocnici. Prednostka zabielila v zdravotnej dokumentácii údaj o nežiaducej reakcii po podaní lieku, zákon vymazanie údajov zo zdravotnej karty neumožňuje. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská koncom októbra potvrdila, že ministerská kontrola odhalila porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti a požiadala dekanku o odvolanie prednostky.

Prednostka kliniky začiatkom novembra potvrdila, že zvažuje svoj odchod z nitrianskej nemocnice a pôjde pracovať tam, kde majú o jej prácu záujem. „Pani prednostka je v dôchodkovom veku, nič jej predsa nebráni odísť,“ skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Podľa jeho slov práve osoba prednostky je dôvodom, prečo detskú kliniku opustilo za zhruba päť rokov vyše 20 lekárov. „Mám informácie, že niektorí z nich by sa do nemocnice chceli vrátiť, no nie za súčasných pomerov,“  skonštatoval.

Lekárske odbory súčasne upozorňujú, že lekárka Zuzana Pechočiaková, ktorá bola po upozornení na bielenie údajov preradená do príjmovej ambulancie, má stále zákaz práce na lôžkovom oddelení. „Ministerstvo verejne deklarovalo, že doktorka Pechočiaková klame, ak hovorí o bielení údajov v zdravotnej dokumentácii. Kontrola jej dala za pravdu a napriek tomu sa jej dodnes nikto neospravedlnil,“ tvrdí Visolajský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies