Biela pastelka vyzbierala vyše 115-tisíc eur pre nevidiacich

NETKY.SK • 8 November 2016, 12:07 • 2 min
Biela pastelka vyzbierala vyše 115-tisíc eur pre nevidiacich

BRATISLAVA - Vyše 115-tisíc eur sa tento rok vyzbieralo počas hlavných zbierkových dní Bielej pastelky na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Zbierku už po pätnástykrát organizovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

slovakia

left justify in out

Do ulíc takmer 300 slovenských miest a obcí vyšlo koncom septembra asi 3 500 dobrovoľníkov v bielych tričkách s pokladničkami, ktorí darcov odmenili spinkou v tvare bielej pastelky. „Všetkým sa chcem srdečne poďakovať. Nielen tým, ktorí sa ozdobili spinkou v tvare bielej pastelky a vyjadrili tak svoju podporu zrakovo postihnutým, ale aj tým, ktorí sa do informačných stánkov prišli oboznámiť s našou prácou, vyskúšať si kompenzačné pomôcky či zapojiť sa do rekordu,“ povedala Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS. Výnos Bielej pastelky, ktorá patrí k desiatke najväčších zbierok na Slovensku, bude použitý na výučbu Braillovho písma, nácvik chôdze s bielou palicou, kurzy práce s kompenzačnými pomôckami, poskytovanie sociálneho poradenstva a ďalšie služby.


Jednou zo sprievodných akcií bol pokus o vytvorenie rekordu v zapojení sa čo najväčšieho počtu ľudí do chôdze s bielou palicou. Trať dlhú 15 metrov museli účastníci v 12 slovenských mestách prejsť so zakrytými očami. Do pokusu o rekord sa zapojilo 3 593 ľudí, z toho najviac (477) v meste Poprad, ktoré dostalo certifikát o zápise do Slovenskej knihy rekordov ako aj víťazný pohár. Na druhom mieste skončil Prešov (444 účastníkov) a na treťom Topoľčany (344). Nad 15. ročníkom Bielej pastelky prevzal záštitu prezident Andrej Kiska a ambasádorom sa tento rok stal víťaz v chôdzi na 50 km na olympiáde v Riu de Janeiro Matej Tóth.


Verejná zbierka Biela pastelka potrvá do 31. decembra. Mimo hlavných zbierkových dní možno prispieť kedykoľvek aj ľubovoľným vkladom na účet verejnej zbierky SK11 3100 0000 0040 3001 6204, zaslať SMS správu v hodnote dve eurá na číslo 820 alebo on-line cez stránku www.bielapastelka.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies