Biela pastelka vyzbierala pre nevidiach o 30-tisíc eur viac než vlani

NETKY.SK • 9 Október 2017, 15:21 • 2 min
Biela pastelka vyzbierala pre nevidiach o 30-tisíc eur viac než vlani

BRATISLAVA – Vyše 141-tisíc eur tento rok vyzbierali pre nevidiacich dobrovoľníci v uliciach slovenských miest počas hlavných zbierkových dní zbierky Biela pastelka.

slovakia

left justify in out

Ľudia za spinku v tvare bielej pastelky darovali do pokladničiek skoro o 30-tisíc eur viac než vlani. Ambasádorom zbierky a hlavnou tvárou tohtoročnej kampane s mottom Víťazstvá, ktoré pomáhajú, je slovenský futbalista Marek Hamšík. Výnos zbierky, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS), bude použitý na pomoc nevidiacim a slabozrakým viesť samostatný život.

 

"Tohtoročná Biela pastelka sa v takmer 300 mestách a obciach po celom Slovensku niesla po uliciach vo futbalovom šate a vidím, že jej to prinieslo lepšie gólové skóre, než v aké sme dúfali," povedala na margo 16. ročníka verejnej zbierky riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová.

Za vybrané peniaze organizuje ÚNSS rôzne kurzy ako výučbu Braillovho písma, nácvik chôdze s bielou palicou a ďalšími kompenzačnými a optickými pomôckami, kurzy starostlivosti o domácnosť či poskytovanie sociálneho poradenstva. Financie idú aj na integračné aktivity, na obhajobu práv ľudí so zrakovým postihnutím aj na osvetové aktivity. Najväčšia časť vyzbieraných prostriedkov sa používa na financovanie služieb pre ľudí so zrakovým postihnutím, ktoré únia poskytuje v ôsmich krajských strediskách.

Hlavné zbierkové dni Bielej pastelky sa tento rok uskutočnili v piatok 22. a sobotu 23. septembra. ÚNNS v rámci nich rozložila na 12 miestach po celom Slovensku informačné stánky, záujemcovia si mohli vyskúšať rôzne kompenzačné a optické pomôcky, napísať niečo v Braillovom písme, porozhliadnuť sa okolo seba s okuliarmi simulujúcimi rôzne druhy zrakového postihnutia, zahrať sa hry, pri ktorých nevidiace a slabozraké deti trávia voľné chvíle. Program zahŕňal i ukážky výcviku vodiacich a asistenčných psov a meranie zrakových parametrov deťom a dospelým.

Verejná zbierka Biela pastelka 2017 odštartovala v júni a potrvá do 31. decembra. Prispieť možno kedykoľvek aj ľubovoľným vkladom na účet verejnej zbierky SK23 1111 0000 0014 3025 8006, zaslaním SMS v hodnote dve eurá na číslo 820 alebo online cez stránku www.bielapastelka.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies