Biden zvažuje svoju kandidatúru vo voľbách prezidenta USA

NETKY.SK • 2 August 2015, 09:31 • 2 min
Biden zvažuje svoju kandidatúru vo voľbách prezidenta USA

WASHINGTON - Americký viceprezident Joe Biden aktívne skúma možnosť uchádzať sa o funkciu prezidenta USA, čo znamená ohrozenie pre favoritku demokratov Hillary Clintonovú, napísal v sobotu denník New York Times s odvolaním sa na informované zdroje.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka Bidenovi spolupracovníci vedú rokovania s funkcionármi i darcami Demokratickej strany o možnej kandidatúre úradujúceho viceprezidenta na post hlavy štátu.

 

V prípade, že sa Biden rozhodne ísť do volieb, bude musieť absolvovať rovnakú procedúru primárok ako iní kandidáti. Jeho kandidatúra výrazne zasiahne do pomeru síl i charakteru volieb, keďže za ich absolútnu favoritku je považovaná bývalá prvá dáma a ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

 

New York Times napísal, že Biden sa stretáva aj s priateľmi, príbuznými a sponzormi strany, aby si ujasnil, či mu "stojí za to" kandidovať. Ako napísala stĺpčekarka denníka Maureen Dowdová, Bidena k tomuto kroku povzbudzoval aj jeho nedávno zosnulý syn Beau, ktorý bol presvedčený o tom, že Amerike netreba, aby úrad prezidenta na jedno funkčné obdobie zastával po Billovi Clintonovi aj ďalší člen rodiny Clintonovcov. Dowdová je známa ostrou kritikou na adresu Clintonovcov, pripomenula agentúra Reuters.

 

Biden uviedol, že svoje rozhodnutie ohľadom kandidatúry oznámi koncom leta.

Podľa Reuters by Bidenova kampaň mohla byť komplikovaná vzhľadom na jeho dobré vzťahy s Clintonovcam, ako aj kvôli jeho rešpektovaniu snáh Demokratickej strany dosiahnuť, aby v Bielom dome vládla žena. Biden sa uchádzal o post kandidáta demokratov pre úrad prezidenta USA aj v rokoch 1988 a 2008.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona