Biden žiada od Ruska nielen slová, ale aj činy, Porošenko vyzval riešiť konflikt

NETKY.SK • 7 Február 2015, 17:01 • 2 min
Biden žiada od Ruska nielen slová, ale aj činy, Porošenko vyzval riešiť konflikt

MNÍCHOV - Americký viceprezident Joe Biden dnes podporil nemecko-francúzsku diplomatickú iniciatívu na upokojenie situácie na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Upozornil tiež, že Rusko bude posudzované podľa konkrétnych krokov "na bojisku", nie podľa dokumentov, ktoré podpíše. 
      

Apeloval na Rusko, aby preukázalo dobrú vôľu riešiť konflikt na Ukrajine, a to nielen slovami, ale najmä činmi. Vysvetlil, že ruský prezident Vladimir Putin "príliš často sľuboval mier, a dodal tanky, jednotky a zbrane".
      

Podľa Bidena francúzsko-nemecká iniciatíva "stojí za pokus". Do Kyjeva a Moskvy ju v uplynulých dňoch prišli predstaviť lídri oboch krajín - Francois Hollande a Angela Merkelová.
      

Americký viceprezident v príhovore na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii tlmočil názor Spojených štátov, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie, súčasne však upozornil, že ukrajinský národ má právo na sebaobranu.
      

Na konferencii vystúpil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý upozornil, že riešenie konfliktu na východe Ukrajiny neslobodno odkladať. "Konflikt treba riešiť, nie ho zmraziť," zdôraznil.  Obnovenie mieru na Ukrajine označil za hlavný cieľ ukrajinského vedenia. Dodal, že v záujme dosiahnutia tohto cieľa je nutné spojiť "naše úsilie". Za hlavný faktor, ktorý by mohol stabilizovať situáciu na Ukrajine, Porošenko označil minské memorandum, podpísané zainteresovanými stranami vlani na jeseň.
      

Prejav na konferencii predniesla aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá upozornila, že úspech najnovšej francúzsko-nemeckej mierovej iniciatívy pre Ukrajinu nie je síce zaručený, ale "stojí za to riskovať to. Dlhujeme to prinajmenšom ... ľuďom na Ukrajine".
      

Kancelárka trvala na tom, že ukrajinskú krízu "nemožno vyriešiť vojenskými prostriedkami" a sú potrebné "zásadné kroky", aby sa veľmi porušovaná septembrová mierová dohoda "naplnila životom". Západ by mal voči Rusku využiť skôr ekonomický nátlak ako posilňovanie ukrajinskej armády, povedala. Podľa jej slov je cieľom iniciatívy dosiahnuť bezpečnosť v Európe v spolupráci s Ruskom, nie proti Rusku, citovala ju agentúra Reuters.
      

Merkelová vo svojom vystúpení v Mníchove vyjadrila "veľké pochybnosti" o tom, či je múdre dodávať zbrane na Ukrajinu. Podľa tlačovej agentúry AP tak vypichla pochybnosti Európy o kroku presadzovanom Spojenými štátmi.
      

Nemecká spolková kancelárka ďalej zopakovala obvinenia, že Rusko svojím konaním na Ukrajine porušilo medzinárodné právo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies