Biden: Začleňovanie imigrantov je kľúčom k zastaveniu terorizmu v USA

NETKY.SK • 18 Február 2015, 07:57 • 2 min
Biden: Začleňovanie imigrantov je kľúčom k zastaveniu terorizmu v USA

WASHINGTON - Spojené štáty musia zabezpečiť úplné zahrnutie prisťahovalcov do americkej spoločnosti, aby v nej zabránili zakoreneniu násilných ideológií.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v utorok viceprezident USA Joe Biden, keď otváral Bielym domom organizovaný summit o boji proti extrémizmu a radikalizácii.
      

V úvode trojdňovej konferencie za účasti miestnych predstaviteľov, lídrov komunít či náboženských osobností Biden konštatoval, že USA sú v oveľa lepšom postavení než Európa, a to podľa jeho slov vďaka úspešným skúsenostiam s kultúrnou integráciou. Uviedol tiež, že spoločnosti musia ponúknuť imigrantom "kladnú alternatívu" voči extrémizmu, a upozornil, že vojenská sila nemôže sama riešiť túto hrozbu, informovala agentúra AP.
      

"Národná bezpečnosť vychádza z pocitu komunity," povedal Biden, podľa ktorého by najdôležitejším ponaučením pre USA malo byť, že "začlenenie je dôležité". Biely dom chce konferenciou vo Washingtone poukázať na naliehavosť otázky, ako zabrániť domácemu terorizmu a radikalizácii a náboru militantov medzi Američanmi, najmä mladými ľuďmi. Podujatie však prišlo v čase, keď vláda USA zápasí s rozpormi medzi svojou oficiálne stanovenou stratégiou boja proti Islamskému štátu (IS) a iným islamistickým extrémistickým skupinám a realitou v Líbyi, Jemene a ďalších krízových miestach Blízkeho východu, píše AP.
      

Prezident USA Barack Obama v rámci konferencie vystúpi dnes na stretnutí v Bielom dome, kde účastníci skúmajú opatrenia proti extrémizmu v amerických mestách, a následne vo štvrtok na pôde ministerstva zahraničných vecí na stretnutí zástupcov približne 60 krajín. 
      

Očakáva sa účasť predstaviteľov Británie, Jordánska, Egypta, Spojených arabských emirátov, Kuvajtu či Francúzska. Biely dom zvolal summit minulý mesiac po teroristických útokoch vo Francúzsku, Kanade a Austrálii. 
      

Obavy, že IS priťahuje záujem a podporu medzi ľuďmi ďaleko od Iraku a Sýrie, sa pritom v posledných dňoch ešte zvýšili. Egypt spustil nálety na pozície IS v Líbyi, kde členovia skupiny zverejnili video brutálnej vraždy 21 egyptských koptských kresťanov. Dánsko je otrasené víkendovými útokmi 22-ročného muža, ktorý sa podľa úradov mohol radikalizovať vo väzení.
      

Biden vyzdvihol Boston, Los Angeles a Minneapolis ako príklady komunít, kde napredujú programy boja proti extrémizmu na miestnej úrovni. Cieľom je podľa neho spojiť široké zoskupenia komunitných lídrov, aby všetci Američania, a najmä moslimovia, mali pocit, že nie sú prehliadaní.
      

"Nie vždy sme urobili všetko správne. Ale máme mnoho skúseností s integrovaním komunít do amerického systému, amerického sna," povedal Biden.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies