Prieskumy favorizujú Bidena, v kľúčovom štáte však stráca podporu

NETKY.SK • 10 September 2020, 21:29 • 2 min
Prieskumy favorizujú Bidena, v kľúčovom štáte však stráca podporu

WASHINGTON - Kandidát demokratov Joe Biden si naďalej udržuje náskok pred úradujúcim prezidentom Donaldom Trumpom.

slovakia

left justify in out

V Spojených štátoch sa pomaly rozbiehajú prípravy na predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách, ktoré sú naplánované na 3. novembra.

 

Zatiaľ vedie Biden

Demokratický kandidát a zároveň vyzývateľ súčasného prezidenta Donalda Trumpa Joe Biden si udržuje náskok takmer vo všetkých "nerozhodnutých" štátoch. Problém však môže mať na Floride, vyplýva z analýzy amerického portálu FiveThirtyEight.

 

Portál, ktorý výsledky amerických volieb predpovedá na základe štatistických analýz, v stredu odhadol, že Biden má 74-percentnú šancu na volebné víťazstvo.

 

img

 

Celonárodné prieskumy ako aj prieskumy z jednotlivých nerozhodnutých štátov ukazujú, že Biden si tam stabilne udržuje vedenie. Výnimkou je však Florida, kde Biden v posledných týždňoch stráca podporu voličov.

 

Portál Politico si tento jav vysvetľuje slabou podporou Bidena medzi tamojšími vplyvnými hispánskymi voličmi, ktorá je o 11-percent nižšia, než mala kandidátka demokratov v predošlých prezidentských voľbách Hillary Clintonová.

 

 

Najbližšie zamieri na Floridu

Biden ešte Floridu ako kandidát na prezidenta nenavštívil. Prvý raz by tam mal zavítať budúci utorok.

 

Demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová Floridu navštívila vo štvrtok, píše denník Tampa Bay Times.

 

img

 

Joe Biden bol v stredu v Michigane, kde v roku 2016 zvíťazil Donald Trump. Venoval sa najmä boju proti koronavírusovej epidémii, ktorá zostáva jednou z hlavných tém predvolebnej kampane.

 

Demokrati dlhodobo Trumpa kritizujú z nezvládnutia epidémie v Spojených štátoch. Biden v stredu v tejto súvislosti vyhlásil, že Trump zradil Američanov.

 

 

"Vedel o tom a úmyselne to zľahčoval. Horšie je, že klamal americkému ľudu," vyhlásil Biden v prejave v Michigane.

 

Prezident o vážnosti situácie vedel

Trump sa totiž v rozhovore s investigatívnym novinárom Bobom Woodwardom pred pol rokom priznal, že vedome zľahčuje hrozbu nového druhu koronavírusu v USA, píše agentúra Reuters.

 

Trump sa bránil tým, že iba nechcel vyvolať medzi Američanmi paniku. Apeluje na rýchly vývoj vakcíny, s čím súhlasí aj Biden.

 

img

 

Trump sa v pondelok pred novinármi pochválil, že jeho administratíva vyrobí vakcínu "v rekordnom čase". Biden a Harrisová však tento sľub spochybnili.

 

"Myslím si, že ak je niečo, čo sme sa od začiatku tejto pandémie naučili, tak to, že Trumpovi môžeme veriť iba veľmi málo z toho, čo mu vyjde z úst," reagovala na Trumpov sľub Harrisová.

 

Témou je aj policajná brutalita či násilie

Ďalšou dominantnou témou kampane je policajná brutalita. Biden sa v tejto súvislosti snaží Trumpa vykresliť ako neefektívneho lídra, ktorý šíri chaos a násilie.

 

"Rozhoreli sa ohne a my máme prezidenta, ktorý rozdúchava plamene namiesto toho, aby s nimi bojoval," povedal Biden koncom augusta.

 

Viac k téme: Joe Biden kritizuje Donalda Trumpa za jeho postoj k Rusku

 

Trump, naopak, tvrdí, že Biden chce znížiť finančné prostriedky pre policajné zbory a podporuje násilníkov a zlodejov, uvádza spravodajská stanica CNN.

 

Ľudia môžu odvoliť aj poštou

Podľa spravodajskej stanice CNBC sa možnosť predčasného hlasovania, či už poštou alebo osobne, chystá využiť najviac Američanov v histórii.

 

Severná Karolína hlasovacie lístky pre voľbu poštou začala posielať minulý piatok. Ďalšie štáty by mali nasledovať v druhej polovici septembra a začiatkom októbra.

 

img

 

Predčasné hlasovanie vo volebných miestnostiach ako prvé štáty umožnia Maryland a Severná Dakota už 18. septembra. Kampaň bude 29. septembra pokračovať prezidentskými debatami.

 

Ďalšie dve by sa mali uskutočniť 15. resp. 22. októbra. Debata kandidátov na viceprezidenta prebehne 7. októbra, informoval denník The Washington Post.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona