Biden spája mosty, ktoré spálil Donald Trump. Americký prezident potvrdil oddanosť Spojených štátov Severoatlantickej aliancii

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 06:40 • 2 min
Biden spája mosty, ktoré spálil Donald Trump. Americký prezident potvrdil oddanosť Spojených štátov Severoatlantickej aliancii

BRUSEL - Americký prezident Joe Biden v pondelok znovu potvrdil záväzok svojej krajiny voči Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO).

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden sa po prvýkrát od nástupu do Bieleho domu stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Opätovne zdôraznil oddanosť Spojených štátov k Článku 5 zmluvy aliancie, ktorý hovorí, že útok na jedného člena je útokom na všetkých. „Článok 5 berieme ako posvätný záväzok. Chcem, aby NATO vedelo, že Amerika je tam,“ skonštatoval Biden.

 

Svet čelí novým výzvam
Jeho vyjadrenia sú pritom v ostrom kontraste s predchádzajúcimi štyrmi rokmi, keď bol pri moci jeho predchodca Donald Trump.  

 

Ten opakovane alianciu označil za zastaranú, pričom ostro kritizoval jej členov, že žijú na účet Spojených štátov, pretože na armádu neprispievajú dosť peňazí. 

Stoltenberg sa podľa vlastných slov na spoluprácu teší. Poznamenal však, že alianciu čaká množstvo výzev. „Stretávame sa v kľúčovom čase pre našu alianciu, v čase rastúceho geopolitického súperenia, regionálnej nestability, terorizmu, kybernetických útokov a klimatickej zmeny,“ povedal Stoltenberg v úvode stretnutia lídrom.

 

„Žiadny štát a žiadny kontinent sa s týmito výzvami nedokáže vyrovnať sám. Európa a Severná Amerika však nie sú samy,“ skonštatoval.

 

Prečítajte si tiež: Významné myšlienky Zuzany Čaputovej na summite NATO 2021

 

Obnovenie trasatlantického partnerstva
Bidena privítali jeho kolegovia s dávkou úľavy. Belgický premiér Alexander de Croo sa vyjadril, že prítomnosť amerického prezidenta „zdôrazňuje obnovenie transatlantického partnerstva“ a spojenci sa podľa neho tešia na prekonanie búrlivých rokov Trumpovej administratívy.

Taliansky premiér Mario Draghi si neodpustil otvorenú poznámku na Trumpovu adresu. „Tento samit je pokračovaním včerajšieho G7 a je súčasťou procesu opätovného potvrdenia, prebudovania základných spojenectiev Spojených štátov, ktoré oslabila predchádzajúca administratíva,“ uviedol a dodal: „Uvedomte si, že prvá návšteva prezidenta Bidena je v Európe a skúste si spomenúť, kde bol na prvej návšteve prezident Trump?“

Predchádzajúci americký prezident išiel na prvú zámorskú zahraničnú cestu do Saudskej Arábie, pripomína agentúra AP.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na summite NATO išlo hlavne o rozvoj vzťahov s EÚ, predostrel minister Naď

 

Upraví sa kľúčový Článok 5
Biely dom zároveň informoval, že komuniké, ktoré na konci samitu podpíšu lídri členských štátov, by malo zahŕňať aj návrh na úpravu spomenutého Článku 5 tak, aby zahŕňal aj kybernetické útoky. Tie vyvolávajú čoraz väčšie obavy v súvislosti so sériou útokov ruských hekerov na americkú vládu a firmy po celom svete.

Biden podľa Bieleho domu začal svoj deň stretnutím s lídrami pobaltských štátov, ktoré sa nachádzajú na východnom okraji NATO. Samostatne sa stretol aj so zástupcami Poľska a Rumunska, aby prediskutovali hrozby zo strany Ruska i nedávny incident vzdušného pirátstva v Bielorusku. V pondelok by sa mal na okraji samitu stretnúť aj s tureckým prezidentom Erdoganom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona