Biden sa zastavil v Kyjeve, kde vyzval Rusko na dodržiavanie prímeria

NETKY.SK • 21 November 2014, 17:08 • 2 min
Biden sa zastavil v Kyjeve, kde vyzval Rusko na dodržiavanie prímeria

KYJEV - Americký viceprezident Joe Biden sa dnes cestou do Turecka zastavil v Kyjeve, kde kritizoval Rusko za jeho úlohu na východnej Ukrajine a vyzval Moskvu, aby rešpektovala septembrovú mierovú dohodu z Minska, dodržiavala prímerie a odsunula svoje vojenské sily z krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Biden pricestoval do Kyjeva spoločne s manželkou na prvé výročie vypuknutia protivládnych protestov, ktoré prerástli do tri mesiace trvajúcej tvrdej konfrontácie a zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča. V tejto súvislosti vyzdvihol obete "statočných Ukrajincov, ktorí dokonca ešte teraz bránia krajinu pred ruskou agresiou na východe".
     

Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom sa americký viceprezident obrátil rečnícky na ruského prezidenta Vladimira Putina s výzvou, aby splnil to, k čomu sa zaviazal.
     

V súvislosti s ruskou anexiou Krymu v marci tohto roka a ruskou podporou separatistických povstalcov na východe Ukrajiny Biden, stojac vedľa Porošenka, médiám povedal, že ruské správanie sa je "očividným porušením základných princípov medzinárodného systému".
     

Viceprezident USA obvinil Rusko z porušovania septembrovej dohody o prímerí, ktorá mala priniesť stabilitu východnej Ukrajine, kde proruskí povstalci bojujú s ukrajinskou armádou. Zdôraznil, že Rusko musí dodržiavať svoju časť dohody o prímerí, aby sa vyriešil konflikt, v ktorom prišlo od marca podľa OSN o život najmenej 4300 ľudí. Biden varoval Rusko, ktoré zasiahli západné sankcie, že ak bude pokračovať v tomto štýle, bude čeliť "stúpajúcim dôsledkom a väčšej izolácii", citovala ho agentúra AP.
     

Rusko stále popiera, že by vyzbrojovalo separatistov alebo vysielalo svojich vojakov na ukrajinské územie.
     

Biden dodal, že USA budú vždy podporovať demokratickú, reformistickú Ukrajinu, nespomenul však konkrétne žiadnu novú pomoc pre Ukrajinu, ako sa očakávalo, napísala agentúra Reuters.
     

V noci nadnes, odvolávajú sa na nemenovaných amerických predstaviteľov, agentúra uviedla, že Biden v Kyjeve oznámi zvýšenie americkej vojenskej pomoci Ukrajine. Podľa týchto zdrojov malo ísť o nesmrtiacu výzbroj vrátane prvej dodávky vozidiel Humvee.
     

Dôvodom nepokojov, od ktorých vypuknutia dnes uplynul presne rok, bolo vyhlásenie ukrajinskej vlády z 21. novembra 2013 o pozastavení príprav na podpísanie asociačnej dohody Ukrajiny s Európskou úniou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona